Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 60 minut

Ilość: tortownica o średnicy 16 cm (8 kawałków)

 

 

Składniki

 

500g twarogu sernikowego (u mnie President)

2 jajka

1 op. budyniu waniliowego bez cukru (40g)

60g erytrolu

10g cukru waniliowego

1 średnie jabłko (ok. 150g po obraniu)

1 łyżeczka cynamonu

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Miksujemy ze sobą twaróg, żółtka, 50g erytrolu oraz 1/2 proszku budyniowego.

3. Przekładamy powstałą masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i układamy na niej pokrojone w kostkę jabłko.

4. Posypujemy całość cynamonem.

5. Ubijamy białka na sztywną pianę, po czym łączymy ją z pozostałym erytrolem oraz proszkiem budyniowym i cukrem waniliowym.

6. Układamy ją na jabłkach i pieczemy sernik przez 1h, po czym studzimy go w lekko uchylonym piekarniku.

Jesień w pełni, więc nie mogło zabraknąć lekkiego sernika z jabłkiem i waniliową pianką.

Jest bardzo wilgotny, a za sprawą jabłka z cynamonem oraz budyniowej pianki smakuje i pachnie tak,
że nikt mu się nie oprze!

A to wszystko łatwo i przyjemnie - takie wypieki lubimy najbardziej :)

04/11/2021

Lekki sernik z jabłkiem i waniliową pianką

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro