Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 60 minut

Ilość: 8 kawałków (użyłam keksówki 30 x 10 cm)

 

 

Składniki

 

500g twarogu sernikowego                            

60g erytrolu                                           

1/2 op. budyniu waniliowego bez cukru (20g)

130g białek jaj

80g świeżych moreli

                  

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. W jednej misce miksujemy twaróg z erytrolem i proszkiem budyniowym, a w drugiej ubijamy sztywną pianę z białek.

3. Dodajemy do piany po 1 łyżce masy serowej i delikatnie mieszamy.

4. Przelewamy masę serową do foremki silikonowej/wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Na wierzchu ciasta układamy pokrojone w plastry morele.

6. Pieczemy sernik przez 1h, po czym studzimy go w lekko uchylonym piekarniku.

Powiedzieć o lekkim serniku na białkach z morelą, że jest puszysty, to tak, jakby nic nie powiedzieć.
To ciasto tak bardzo mi się udało, że nie mogę przestać się nim zachwycać!
Jest niesamowicie delikatne i miękkie, a do tego nieziemsko pyszne...

A kalorii ma tak mało, że pochłonięcie nawet kilku porcji nie pójdzie nikomu w boczki :)

19/05/2021

Lekki sernik na białkach z morelą

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro