Czas przygotowania: 5 minut
Czas chłodzenia: min. 24h
Ilość: 3 porcje (każda porcja wystarczy na 2-3 kanapki)
Składniki
3 op. jogurtu greckiego 0% tłuszczu (450g)
1,5 łyżki ulubionych ziół
Dodatkowo: gaza, sitko, sznurek, garnek/miska
Wykonanie
1. Mieszamy jogurt z ziołami.
2. Opieramy sitko na naczyniu. Wykładamy je gazą i przelewamy na nią jogurt. Wiążemy końce gazy sznurkiem tworząc kulę.
3. Wstawiamy całość do lodówki na min. 24h*. Odlewamy powstałą serwatkę z garnka/miski i związujemy serek jeszcze ciaśniej.
4. Ponownie wkładamy go do lodówki na kolejne 24h. Po tym czasie odsączamy serwatkę, usuwamy gazę i kroimy serek w plastry.**
*Po tym czasie serek stanie się kremowy i będzie się już nadawał do smarowania.
** Serek może leżeć w lodówce kilka dni, więc im dłużej będziecie odsączać serwatkę, tym bardziej zwarty Wam wyjdzie :)
Labneh - ser z jogurtu, to bliskowschodni pomysł na banalne przygotowanie domowego sera przy użyciu minimalnej ilości składników. Bez żadnych magicznych dodatków, ulepszaczy, czy (o zgrozo!) chemii.
Przygotować może go naprawdę każdy - wystarczy nam sitko, gaza i odrobina cierpliwości :)
Przetestujcie ten przepis, a gwarantuję Wam, że kanapkom z takim serem po prostu się nie oprzecie!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro