Czas przygotowania: 5 minut

Czas chłodzenia: min. 24h

Ilość: 3 porcje (każda porcja wystarczy na 2-3 kanapki)

 

 

Składniki

 

3 op. jogurtu greckiego 0% tłuszczu (450g)

1,5 łyżki ulubionych ziół

 

Dodatkowo: gaza, sitko, sznurek, garnek/miska

 

 

Wykonanie

 

1. Mieszamy jogurt z ziołami.

2. Opieramy sitko na naczyniu. Wykładamy je gazą i przelewamy na nią jogurt. Wiążemy końce gazy sznurkiem tworząc kulę.

3. Wstawiamy całość do lodówki na min. 24h*. Odlewamy powstałą serwatkę z garnka/miski i związujemy serek jeszcze ciaśniej.

4. Ponownie wkładamy go do lodówki na kolejne 24h. Po tym czasie odsączamy serwatkę, usuwamy gazę i kroimy serek w plastry.**

 

*Po tym czasie serek stanie się kremowy i będzie się już nadawał do smarowania.

** Serek może leżeć w lodówce kilka dni, więc im dłużej będziecie odsączać serwatkę, tym bardziej zwarty Wam wyjdzie :)

Labneh - ser z jogurtu, to bliskowschodni pomysł na banalne przygotowanie domowego sera przy użyciu minimalnej ilości składników. Bez żadnych magicznych dodatków, ulepszaczy, czy (o zgrozo!) chemii.
Przygotować może go naprawdę każdy - wystarczy nam sitko, gaza i odrobina cierpliwości :)

Przetestujcie ten przepis, a gwarantuję Wam, że kanapkom z takim serem po prostu się nie oprzecie!

01/08/2020

Labneh - ser z jogurtu

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro