Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g piersi z kurczaka

2 ząbki czosnku

1/2 czerwonej cebuli

po 1 łyżce suszonej bazylii i oregano

kilka suszonych pomidorów

garść liści świeżej bazylii

150g ricotty

150g makaronu z pszenicy durum

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy makaron al dente i odstawiamy na bok.

2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

3. Kroimy piersi w kostkę. Doprawiamy przyprawami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę.

4. Podsmażamy całość przez 5 min. Dodajemy ricottę, makaron, bazylię i pokrojone pomidory.

5. Dokładnie mieszamy i dusimy przez kolejne 5 min.

08/07/2020

Kurczak z makaronem i ricottą

Ricotta zawsze kojarzyła mi się ze słodkościami, bo dodaję ją do moich ulubionych serników.

Byłam więc zaskoczona, kiedy znalazłam ją w przepisie obiadowym. Ulepszyłam go po swojemu i przygotowałam kurczaka z makaronem i ricottą. To świetny pomysł na szybki, ale ciekawy obiad i dowód na to, że ricotta może rewelacyjnie smakować również w wersji wytrawnej.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro