Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
1/2 czerwonej cebuli
po 1 łyżce suszonej bazylii i oregano
kilka suszonych pomidorów
garść liści świeżej bazylii
150g ricotty
150g makaronu z pszenicy durum
Wykonanie
1. Gotujemy makaron al dente i odstawiamy na bok.
2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
3. Kroimy piersi w kostkę. Doprawiamy przyprawami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę cebulę.
4. Podsmażamy całość przez 5 min. Dodajemy ricottę, makaron, bazylię i pokrojone pomidory.
5. Dokładnie mieszamy i dusimy przez kolejne 5 min.
Ricotta zawsze kojarzyła mi się ze słodkościami, bo dodaję ją do moich ulubionych serników.
Byłam więc zaskoczona, kiedy znalazłam ją w przepisie obiadowym. Ulepszyłam go po swojemu i przygotowałam kurczaka z makaronem i ricottą. To świetny pomysł na szybki, ale ciekawy obiad i dowód na to, że ricotta może rewelacyjnie smakować również w wersji wytrawnej.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro