Czas przygotowania: 5 minut

Czas pieczenia: 35 minut

Czas duszenia: 15 + 15 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g piersi z kurczaka

150g makaronu pełnoziarnistego

2 czerwone papryki

1/2 bakłażana (ok. 150g)

3 ząbki czosnku

pieprz i sól

1 łyżka soku z cytryny

po 1/2 łyżeczki słodkiej i wędzonej papryki

1/3 łyżeczki ostrej papryki

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół).

2. Usuwamy gniazda nasienne z papryk i bakłażana i zapiekamy je przez 35 min.

3. Po ostygnięciu obieramy warzywa ze skóry i blendujemy je z czosnkiem i przyprawami na gładką masę. Gotujemy sos na małym ogniu przez ok. 15 min., aby zgęstniał.

4. Gotujemy makaron al dente i odstawiamy go na bok.

5. Rozgrzewamy teflonową patelnię i smażymy na niej pokrojone w kostkę i oprószone solą piersi.

6. Po 10 min. dodajemy do mięsa ajwar i gotujemy razem przez kolejne 5 min.

7. Podajemy mięso z sosem i makaronem.

Ajwar to bałkańska pasta warzywna. Od dłuższego czasu byłam ciekawa jej smaku,
dlatego przygotowałam
kurczaka z domowym ajwarem.
Teraz żałuję, że nie przyrządziłam go wczśniej, bo takie połączenie smaków bardzo mi odpowiada.
Do tego, ajwar ma śmiesznie mało kalorii i mnóstwo witamin, więc dla osób dbających o linię będzie w sam raz!

18/05/2020

Kurczak z domowym ajwarem

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro