Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Czas duszenia: 15 + 15 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g piersi z kurczaka
150g makaronu pełnoziarnistego
2 czerwone papryki
1/2 bakłażana (ok. 150g)
3 ząbki czosnku
pieprz i sól
1 łyżka soku z cytryny
po 1/2 łyżeczki słodkiej i wędzonej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
Wykonanie
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół).
2. Usuwamy gniazda nasienne z papryk i bakłażana i zapiekamy je przez 35 min.
3. Po ostygnięciu obieramy warzywa ze skóry i blendujemy je z czosnkiem i przyprawami na gładką masę. Gotujemy sos na małym ogniu przez ok. 15 min., aby zgęstniał.
4. Gotujemy makaron al dente i odstawiamy go na bok.
5. Rozgrzewamy teflonową patelnię i smażymy na niej pokrojone w kostkę i oprószone solą piersi.
6. Po 10 min. dodajemy do mięsa ajwar i gotujemy razem przez kolejne 5 min.
7. Podajemy mięso z sosem i makaronem.
Ajwar to bałkańska pasta warzywna. Od dłuższego czasu byłam ciekawa jej smaku,
dlatego przygotowałam kurczaka z domowym ajwarem.
Teraz żałuję, że nie przyrządziłam go wczśniej, bo takie połączenie smaków bardzo mi odpowiada.
Do tego, ajwar ma śmiesznie mało kalorii i mnóstwo witamin, więc dla osób dbających o linię będzie w sam raz!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro