Czas przygotowania: 5 minut
Czas duszenia: 30 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
100g makaronu (u mnie penne) z mąki durum
300g piersi z kurczaka
4 średnie pieczarki
sól ziołowa, pieprz cytrynowy
1/3 cebuli
1 ząbek czosnku
250g mleka (u mnie 0,5%)
2 kostki serka topionego
10g czerwonej pasty curry
Wykonanie
1. Gotujemy makaron al dente i odstawiamy go na bok.
2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
3. Kroimy pieczarki w plasterki, a cebulę w drobną kostkę i łączymy je z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
4. Dusimy całość na małym ogniu przez ok. 10 min. i przekładamy do miseczki.
5. Kroimy piersi w grubszą kostkę. Doprawiamy solą i podsmażamy na tej samej patelni przez 5 min. Łączymy z pieczarkami.
6. Gotujemy mleko z dodatkiem pasty curry i za pomocą szpatułki rozpuszczamy w nim serki topione.*
7. Mieszamy sos do lekkiego zgęstnienia (ok. 15 min.), dodajemy mięso z pieczarkami i dusimy całość przez kilka minut.
8. Podajemy mięso z makaronem.
*Uważając, żeby mleko nie zaczęło wrzeć, bo wtedy powstaną nam kożuchy.
Pomysł na kurczaka w sosie z serków topionych przeleżał w moim magicznym zeszycie
kilka ładnych lat. To wszystko dlatego, że pierwsza próba była nieudana - sos wyszedł ciężki i mdły.
Po drobnych modyfikacjach uzyskałam sos dużo lżejszy, aromatyczny i o przyjemnej konsystencji.
I już mam kolejny dowód na to, że nie warto się od razu do wszystkiego zniechęcać :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro