Czas przygotowania: 5 minut

Czas duszenia: 30 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

100g makaronu (u mnie penne) z mąki durum

300g piersi z kurczaka

4 średnie pieczarki

sól ziołowa, pieprz cytrynowy

1/3 cebuli

1 ząbek czosnku

250g mleka (u mnie 0,5%)

2 kostki serka topionego

10g czerwonej pasty curry

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy makaron al dente i odstawiamy go na bok.

2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

3. Kroimy pieczarki w plasterki, a cebulę w drobną kostkę i łączymy je z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

4. Dusimy całość na małym ogniu przez ok. 10 min. i przekładamy do miseczki.

5. Kroimy piersi w grubszą kostkę. Doprawiamy solą i podsmażamy na tej samej patelni przez 5 min. Łączymy z pieczarkami.

6. Gotujemy mleko z dodatkiem pasty curry i za pomocą szpatułki rozpuszczamy w nim serki topione.*

7. Mieszamy sos do lekkiego zgęstnienia (ok. 15 min.), dodajemy mięso z pieczarkami i dusimy całość przez kilka minut.

8. Podajemy mięso z makaronem.

 

*Uważając, żeby mleko nie zaczęło wrzeć, bo wtedy powstaną nam kożuchy.

Pomysł na kurczaka w sosie z serków topionych przeleżał w moim magicznym zeszycie
kilka ładnych lat. To wszystko dlatego, że pierwsza próba była nieudana - sos wyszedł ciężki i mdły.
Po drobnych modyfikacjach uzyskałam sos dużo lżejszy, aromatyczny i o przyjemnej konsystencji.
I już mam kolejny dowód na to, że nie warto się od razu do wszystkiego zniechęcać :)

19/02/2022

Kurczak w sosie z serków topionych

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro