Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g piersi z kurczaka
1/2 papryki (ok. 100g)
1 mała marchewka (ok. 60g)
1/4 ananasa (ok. 120g) - u mnie świeży, ale może być z puszki
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli cukrowej
sok z 1/2 cytryny
30g erytrolu
3 łyżki ketchupu (u mnie łagodny Heinz)
pieprz
sól
150g ryżu basmati
Wykonanie
1. Gotujemy ryż na sypko i odstawiamy go na bok.
2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
3. Kroimy piersi w kostkę. Doprawiamy i podsmażamy na dużym ogniu, aż mięso zmieni kolor (ok. 5 min.).
4. W międzyczasie, kroimy czosnek w drobną kostkę. Cebulę, paprykę i ananasa kroimy w większą kostkę, a marchewkę w półplastry.
5. Dodajemy warzywa do mięsa i dusimy całość przez 10 min.
6. Wlewamy sos przygotowany z soku z cytryny, ketchupu i erytrolu. Dusimy całość jeszcze przez 5 min (sos powinien zgęstnieć).
7. Podajemy mięso z ryżem.
Średnio przepadam za daniami mięsnymi z dodatkiem owoców. Może przetestowałam za mało takich przepisów,
a może po prostu to nie moje klimaty. Kurczak w sosie słodko-kwaśnym jest jednak wyjatkiem do tej reguły.
Słodki ananas i marchew przełamane kwaśnym sokiem z cytryny to naprawdę smaczne połaczenie.
I choć całe danie ma dużo węgli, to dla równowagi jest tam bardzo mało tłuszczu, więc nie ma co przesadzać :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro