Czas przygotowania: 15 minut

Czas smażenia: 20 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g piersi z kurczaka

1/2 papryki (ok. 100g)

1 mała marchewka (ok. 60g)

1/4 ananasa (ok. 120g) - u mnie świeży, ale może być z puszki

1 ząbek czosnku

1/2 cebuli cukrowej

sok z 1/2 cytryny

30g erytrolu

3 łyżki ketchupu (u mnie łagodny Heinz)

pieprz

sól

150g ryżu basmati

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy ryż na sypko i odstawiamy go na bok.

2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

3. Kroimy piersi w kostkę. Doprawiamy i podsmażamy na dużym ogniu, aż mięso zmieni kolor (ok. 5 min.).

4. W międzyczasie, kroimy czosnek w drobną kostkę. Cebulę, paprykę i ananasa kroimy w większą kostkę, a marchewkę w półplastry.

5. Dodajemy warzywa do mięsa i dusimy całość przez 10 min.

6. Wlewamy sos przygotowany z soku z cytryny, ketchupu i erytrolu. Dusimy całość jeszcze przez 5 min (sos powinien zgęstnieć).

7. Podajemy mięso z ryżem.

Średnio przepadam za daniami mięsnymi z dodatkiem owoców. Może przetestowałam za mało takich przepisów,
a może po prostu to nie moje klimaty.
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym jest jednak wyjatkiem do tej reguły.
Słodki ananas i marchew przełamane kwaśnym sokiem z cytryny to naprawdę smaczne połaczenie.
I choć całe danie ma dużo węgli, to dla równowagi jest tam bardzo mało tłuszczu, więc nie ma co przesadzać :)

18/03/2020

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro