Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 20 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

300g piersi z kurczaka

1 ząbek czosnku

sok z 1 pomarańczy (ok. 200g)

kawałek imbiru (ok. 20g)

sól i pieprz

150g ryżu basmati

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy ryż na sypko i odstawiamy go na bok.

2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

3. Kroimy piersi w kostkę. Doprawiamy mięso i podsmażamy na dużym ogniu, aż zmieni kolor (ok. 5 min.).

4. Dodajemy sok z pomarańczy i starty na tarce imbir. Dusimy całość pod przykryciem przez ok. 15 min.

5. Podajemy mięso z ryżem.

Mięso podawane w towarzystwie owoców to zdecydowanie nie moja bajka, ale z drugiej strony,
lubię poznawać nowe smaki, więc pomysł na
kurczaka w sosie pomarańczowo-imbirowym
bardzo mnie zaciekawił.
Miałam nosa, bo wyszło mi mega soczyste i aromatyczne mięsko.
To smaczny i oryginalny przepis na szybki obiad, przy którym wcale się nie napracujecie :D

03/02/2021

Kurczak w sosie pomarańczowo-imbirowym

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro