Czas przygotowania: 15 minut

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g piersi z kurczaka

1 łyżka oliwy z oliwek

3 łyżki octu balsamicznego

sól i pieprz ziołowy

300g fasolki szparagowej (może być mrożona)

120g kaszy bulgur

 

 

Wykonanie

 

1. W misce łączymy oliwę z octem i przyprawami. Wkładamy do niej pokrojone w kostkę mięso i marynujemy przez ok. 10 min.

2. W międzyczasie gotujemy kaszę na sypko i odstawiamy ją na bok, a fasolkę gotujemy na parze do miękkości.

3. Rozgrzewamy teflonową patelnię i smażymy mięso przez ok. 10 min.

4. Podajemy mięso z kaszą i fasolką.

O occie balsamicznym przypominałam sobie podczas wizyty w Grecji, gdzie nie było sałatki, która nie byłaby nim polana. I dobrze, bo nie dość, że ma on szereg prozdrowotnych właściwości, to dodaje potrawom ciekawego smaku.
Nie inaczej jest w przypadku
kurczaka w sosie balsamicznym. Przepis na jego przyrządzenie jest banalnie prosty, ale właśnie dodatek octu sprawia, że zwykłe z pozoru danie smakuje tak dobrze!

17/10/2020

Kurczak w sosie balsamicznym

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro