Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g piersi z kurczaka
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego
sól i pieprz ziołowy
300g fasolki szparagowej (może być mrożona)
120g kaszy bulgur
Wykonanie
1. W misce łączymy oliwę z octem i przyprawami. Wkładamy do niej pokrojone w kostkę mięso i marynujemy przez ok. 10 min.
2. W międzyczasie gotujemy kaszę na sypko i odstawiamy ją na bok, a fasolkę gotujemy na parze do miękkości.
3. Rozgrzewamy teflonową patelnię i smażymy mięso przez ok. 10 min.
4. Podajemy mięso z kaszą i fasolką.
O occie balsamicznym przypominałam sobie podczas wizyty w Grecji, gdzie nie było sałatki, która nie byłaby nim polana. I dobrze, bo nie dość, że ma on szereg prozdrowotnych właściwości, to dodaje potrawom ciekawego smaku.
Nie inaczej jest w przypadku kurczaka w sosie balsamicznym. Przepis na jego przyrządzenie jest banalnie prosty, ale właśnie dodatek octu sprawia, że zwykłe z pozoru danie smakuje tak dobrze!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro