Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 40 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

4 większe pałki z kurczaka

300g kiszonej kapusty

1/2 cebuli (ok. 50g)

150g pieczarek

125ml wody

kilka suszonych grzybów (opcjonalnie)

przyprawa do kurczaka

2 łyżeczki oliwy z oliwek (10g)

sól i pieprz

300g ziemniaków

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół).

2. Obieramy mięso ze skóry i nacieramy je przyprawą do kurczaka.

3. Kroimy cebulę w pióra, a pieczarki w plastry. Podsmażamy je na 1 łyżeczce oliwy przez ok. 5 min.

4. Dodajemy do nich drobno pokrojoną kapustę, zalewamy wodą i dusimy przez ok. 15 min., po czym doprawiamy solą i pieprzem,

5. Wykładamy farsz na dno naczynia żaroodpornego. Na jego wierzchu układamy mięso i smarujemy je resztą oliwy.

6. Pieczemy całość przez ok. 40 min.

7. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki i gotujemy na parze, po czym podajemy z mięsem i farszem.

Jeśli chodzi o mięso, do udka z kurczaka może nie są najbardziej wartościowe, ale nie dajmy się zwariować
- trochę mięciutkiego i aromatycznego mięsa jeszcze nigdy nikomu nie zaszkodziło :)

Poznajcie pomysł na kurczaka po zbójnicku - czyli prosty przepis z udkami drobiowymi, kiszoną kapustą i pieczarkami w roli głównej, który na obiad będzie jak znalazł!

04/03/2021

Kurczak po zbójnicku

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro