Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
4 większe pałki z kurczaka
300g kiszonej kapusty
1/2 cebuli (ok. 50g)
150g pieczarek
125ml wody
kilka suszonych grzybów (opcjonalnie)
przyprawa do kurczaka
2 łyżeczki oliwy z oliwek (10g)
sól i pieprz
300g ziemniaków
Wykonanie
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół).
2. Obieramy mięso ze skóry i nacieramy je przyprawą do kurczaka.
3. Kroimy cebulę w pióra, a pieczarki w plastry. Podsmażamy je na 1 łyżeczce oliwy przez ok. 5 min.
4. Dodajemy do nich drobno pokrojoną kapustę, zalewamy wodą i dusimy przez ok. 15 min., po czym doprawiamy solą i pieprzem,
5. Wykładamy farsz na dno naczynia żaroodpornego. Na jego wierzchu układamy mięso i smarujemy je resztą oliwy.
6. Pieczemy całość przez ok. 40 min.
7. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki i gotujemy na parze, po czym podajemy z mięsem i farszem.
Jeśli chodzi o mięso, do udka z kurczaka może nie są najbardziej wartościowe, ale nie dajmy się zwariować
- trochę mięciutkiego i aromatycznego mięsa jeszcze nigdy nikomu nie zaszkodziło :)
Poznajcie pomysł na kurczaka po zbójnicku - czyli prosty przepis z udkami drobiowymi, kiszoną kapustą i pieczarkami w roli głównej, który na obiad będzie jak znalazł!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro