Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 30 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g piersi z kurczaka

450g mrożonej włoszczyny w paskach

100g pora

100g passaty pomidorowej

2 łyżeczki musztardy

ziele angielskie

2 liście laurowe

1/2 l wody

sól

pieprz

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Kroimy piersi na dość cienkie paski. Doprawiamy pieprzem i solą wg uznania.

3. Smażymy mięso na średnim ogniu po 5 min. na każdej ze stron. Rozkładamy je na 3 talerze.

4. Kroimy pora na cienkie plastry i razem z mrożoną włoszczyzną wrzucamy na używaną wcześniej patelnię.

5. Po rozmrożeniu warzyw zalewamy je wodą, wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy do odparowania wody (ok. 15 min.).

6. Do warzyw dodajemy passatę i musztardę. Całość dokładnie mieszamy.

7. Wykładamy warzywa na mięso i odstawiamy do lodówki na ok. 3h.

 

*można podawać z zimniakami/ryżem/kaszą, ale wg mnie danie jest na tyle sycące, że nie potrzebne są tu dodatkowe "zapychacze":)

W moim rodzinnym domu ryba po grecku gościła na stole przy każdej większej okazji. Wszyscy się o nią zabijali,
a ja zachodziłam w głowę, dlaczego, bo sama jej nie znosiłam. Jakiś czas temu - z czystej ciekawości - spróbowałam tego dania ponownie. I wiecie co? Sama nie wiem, jak mogłam go nie lubić! Idąc tym tropem, chciałam sprawdzić, jak będzie smakowała taka warzywna kołderka z mięsem i tak powstał pomysł na
pierś z kurczaka "po grecku".

02/02/2020

Kurczak "po grecku"

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro