Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 30 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g piersi z kurczaka
450g mrożonej włoszczyny w paskach
100g pora
100g passaty pomidorowej
2 łyżeczki musztardy
ziele angielskie
2 liście laurowe
1/2 l wody
sól
pieprz
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Kroimy piersi na dość cienkie paski. Doprawiamy pieprzem i solą wg uznania.
3. Smażymy mięso na średnim ogniu po 5 min. na każdej ze stron. Rozkładamy je na 3 talerze.
4. Kroimy pora na cienkie plastry i razem z mrożoną włoszczyzną wrzucamy na używaną wcześniej patelnię.
5. Po rozmrożeniu warzyw zalewamy je wodą, wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Dusimy do odparowania wody (ok. 15 min.).
6. Do warzyw dodajemy passatę i musztardę. Całość dokładnie mieszamy.
7. Wykładamy warzywa na mięso i odstawiamy do lodówki na ok. 3h.
*można podawać z zimniakami/ryżem/kaszą, ale wg mnie danie jest na tyle sycące, że nie potrzebne są tu dodatkowe "zapychacze":)
W moim rodzinnym domu ryba po grecku gościła na stole przy każdej większej okazji. Wszyscy się o nią zabijali,
a ja zachodziłam w głowę, dlaczego, bo sama jej nie znosiłam. Jakiś czas temu - z czystej ciekawości - spróbowałam tego dania ponownie. I wiecie co? Sama nie wiem, jak mogłam go nie lubić! Idąc tym tropem, chciałam sprawdzić, jak będzie smakowała taka warzywna kołderka z mięsem i tak powstał pomysł na pierś z kurczaka "po grecku".
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro