Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 15 minut

Ilość: 3 porcje x 2 naleśniki

 

 

Składniki

 

Naleśniki:                                                     Nadzienie:                                                

2 jajka                                                                 250g chudego twarogu                                                 

120g mąki kukurydzianej                               150g skyru (u mnie skyr owocowy z Lidla 0% tłuszczu)                                     

100g mleka (u mnie 0,5%)                             60g borówek                            

120ml wody                                                                                

                                                                            

                                                                        

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię i miksujemy wszystkie składniki naleśników.

2. Na średnim ogniu smażymy 6 naleśników - po 2 min. od wylania ciasta (gdy pojawią się pęcherzyki na powierzchni) odwracamy naleśnika na drugą stronę i smażymy jeszcze przez 1 min.

3. Blendujemy twaróg ze skyrem na gładką masę.

4. Na środku każdego naleśnika układamy część borówek i 1/6 masy.

5. Składamy ciasto naleśnikowe tworząc sakiewkę.*

 

*Można do tego użyć np. wąskich pasków skórki z cytryny/pomarańczy lub wykałaczek.

Ostatnio chodziły za mną naleśniki, ale - jak to u mnie - nie mogły być zwyczajne :)

Trochę pokombinowałam i przygotowałam kukurydziane sakiewki naleśnikowe z serem,
które wyglądają tak apetycznie, że aż szkoda je jeść.
Z drugiej strony, są tak dobre, że grzechem byłoby ich nie zjeść :P

04/10/2020

Kukurydziane sakiewki naleśnikowe z serem

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro