Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 15 + 40 minut
Ilość: 12 kawałków (użyłam keksówki 30 x 10 cm)
Składniki
Kruche ciasto: Masa owocowa: Masa budyniowa:
2 żółtka jaj 400g borówek 3 białka jaj
5g erytrolu 200g truskawek 1/2 op. budyniu waniliowego (20g)
70g mąki pszennej 10g mąki ziemniaczanej 45g erytrolu
50g masła 50 ml wody 20g bezsmakowej odżywki białkowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli esencji waniliowej
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 190°C (grzanie góra-dół).
2. Zagniatamy składniki ciasta na gładką masę. Dzielimy ją na 2 części - większą z nich wyklejamy spód foremki, a mniejszą mrozimy.
3. Podpiekamy spód przez 15 min. i studzimy go.
4. W międzyczasie gotujemy owoce (ok. 15 min.). Po częściowym odparowaniu soku, dodajemy do nich wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i mieszamy całość do zgęstnienia. Przekładamy kisiel na letni spód i ponownie nastawiamy piekarnik na 180°C.
5. Ubijamy białka na sztywną pianę, po czym dodajemy do niej porcjami erytrol, esencję waniliową, proszek budyniowy i białkowo.
6. Wykładamy pianę na kisiel owocowy i pokrywamy ją startą na tarce zamrożoną częścią ciasta.
7. Pieczemy całość przez ok. 40 min.
Miał być spód z biszkoptów - wyszło kruche ciasto. Miałam dodać jabłka - przygotowałam borówki z truskawkami.
Kruche ciasto borówkowe z budyniową pianką powstało dość spontanicznie, ale cieszę się, że zamiast przygotować zaplanowany przepis, zaufałam intuicji i upiekłam coś całkiem innego.
Ciasto wyszło pyszne, lekkie i pachnące - po prostu rewelacyjne!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro