Czas przygotowania: 15 minut

Czas gotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 15 + 40 minut

Ilość: 12 kawałków (użyłam keksówki 30 x 10 cm)

 

 

Składniki

 

Kruche ciasto:                                     Masa owocowa:                                     Masa budyniowa:

2 żółtka jaj                                                  400g borówek                                               3 białka jaj

5g erytrolu                                                  200g truskawek                                            1/2 op. budyniu waniliowego (20g)

70g mąki pszennej                                    10g mąki ziemniaczanej                             45g erytrolu

50g masła                                                    50 ml wody                                                   20g bezsmakowej odżywki białkowej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia                                                                                   kilka kropli esencji waniliowej

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 190°C (grzanie góra-dół).

2. Zagniatamy składniki ciasta na gładką masę. Dzielimy ją na 2 części - większą z nich wyklejamy spód foremki, a mniejszą mrozimy.

3. Podpiekamy spód przez 15 min. i studzimy go.

4. W międzyczasie gotujemy owoce (ok. 15 min.). Po częściowym odparowaniu soku, dodajemy do nich wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i mieszamy całość do zgęstnienia. Przekładamy kisiel na letni spód i ponownie nastawiamy piekarnik na 180°C.

5. Ubijamy białka na sztywną pianę, po czym dodajemy do niej porcjami erytrol, esencję waniliową, proszek budyniowy i białkowo.

6. Wykładamy pianę na kisiel owocowy i pokrywamy ją startą na tarce zamrożoną częścią ciasta.

7. Pieczemy całość przez ok. 40 min.

Miał być spód z biszkoptów - wyszło kruche ciasto. Miałam dodać jabłka - przygotowałam borówki z truskawkami.

Kruche ciasto borówkowe z budyniową pianką powstało dość spontanicznie, ale cieszę się, że zamiast przygotować zaplanowany przepis, zaufałam intuicji i upiekłam coś całkiem innego.

Ciasto wyszło pyszne, lekkie i pachnące - po prostu rewelacyjne!

07/09/2021

Kruche ciasto borówkowe z budyniową pianką

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro