Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 8 minut
Ilość: 2 krokiety
Składniki
40g mąki orkiszowej
1 jajko
50g passaty pomidorowej
40g Muszynianki (lub wody gazowanej)
szczypta soli ziołowej
150g serka grani
kilka pasków papryki (ok. 30g)
30g kukurydzy z puszki
szczypiorek
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię do naleśników.
2. Miksujemy razem mąkę, jajko, passatę, wodę i sól.
3. Wylewamy 1/2 ciasta na patelnię i zmniejszamy ogień. Gdy wierzch naleśnika się zetnie (ok. 3 min.), obracamy go na drugą stronę
i smażymy jeszcze przez 1 min. Powtarzamy czynność z drugą połową ciasta.
4. Łączymy twarożek z drobno pokrojoną papryką i szczypiorkiem oraz kukurydzą.
5. Układamy na naleśnikach po 1/2 farszu i zwijamy je w krokiety.
Jestem wierną fanką dań na słodko, dlatego wytrawne naleśniki to u mnie naprawdę rzadkość... Jednak
od każdej reguły są wyjątki :) Świetnym przykładem są krokiety pomidorowe z twarożkiem i warzywami.
Smakują bardzo ciekawie, a do tego są proste w przygotowaniu - w sam raz na bezmięsny obiad.
Mają też w sobie dużo białka, przez co spokojnie się nimi najecie :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro