Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 8 minut

Ilość: 2 krokiety

 

 

Składniki

 

40g mąki orkiszowej

1 jajko

50g passaty pomidorowej

40g Muszynianki (lub wody gazowanej)

szczypta soli ziołowej

150g serka grani

kilka pasków papryki (ok. 30g)

30g kukurydzy z puszki

szczypiorek

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię do naleśników.

2. Miksujemy razem mąkę, jajko, passatę, wodę i sól.

3. Wylewamy 1/2 ciasta na patelnię i zmniejszamy ogień. Gdy wierzch naleśnika się zetnie (ok. 3 min.), obracamy go na drugą stronę
i smażymy jeszcze przez 1 min. Powtarzamy czynność z drugą połową ciasta.

4. Łączymy twarożek z drobno pokrojoną papryką i szczypiorkiem oraz kukurydzą.

5. Układamy na naleśnikach po 1/2 farszu i zwijamy je w krokiety.

Jestem wierną fanką dań na słodko, dlatego wytrawne naleśniki to u mnie naprawdę rzadkość... Jednak
od każdej reguły są wyjątki :) Świetnym przykładem są
krokiety pomidorowe z twarożkiem i warzywami.
Smakują bardzo ciekawie, a do tego są proste w przygotowaniu - w sam raz na bezmięsny obiad.

Mają też w sobie dużo białka, przez co spokojnie się nimi najecie :)

24/02/2021

Krokiety pomidorowe z twarożkiem i warzywami

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro