Czas przygotowania: 10 minut
Czas duszenia: 60 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g polędwiczki wieprzowej
1/4 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
2 pieczarki (ok. 100g)
sól i pieprz ziołowy
2 łyżeczki granulowanego czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka cząbru
45g śmietany 10%
1 szkl. wody
450g ziemniaków
Wykonanie
1. Na teflonowej patelni podsmażamy przez 5 min. pokrojoną w plastry cebulę, czosnek i pieczarki. Przekładamy warzywa do miski.
2. Kroimy mięso w kostkę, łączymy z przyprawami i obsmażamy na tej samej patelni przez ok. 10 min.
3. Do mięsa dodajemy warzywa, zalewamy całość wodą i przykrywamy pokrywką.
4. Dusimy na małym ogniu przez ok. 45 min.
5. Mieszamy śmietanę z 5 łyżkami gorącego wywaru i dodajemy ją do mięsa tworząc sos.
6. W międzyczasie, obieramy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki i gotujemy na parze.
7. Podajemy mięso z ziemniakami.
Odkryłam ostatnio bardzo dobrą śmietanę o 10% zawartości tłuszczu. Dzięki niej, można przygotować smaczny,
ale nadal lekki sos do mięsa, dlatego chyba już na stałe zagości w mojej kuchni. Dzisiaj użyłam jej do przygotowania kremowych polędwiczek z sosem pieczarkowym. To idealny pomysł na obiad dla całej rodziny,
przy którym nie trzeba się zbytnio napracować, a mimo to efekt powala na kolana! Przekonajcie się sami! :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro