Czas przygotowania: 10 minut

Czas duszenia: 60 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g polędwiczki wieprzowej

1/4 czerwonej cebuli

1 ząbek czosnku

2 pieczarki (ok. 100g)

sól i pieprz ziołowy

2 łyżeczki granulowanego czosnku

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka cząbru

45g śmietany 10%

1 szkl. wody

450g ziemniaków

 

 

Wykonanie

 

1. Na teflonowej patelni podsmażamy przez 5 min. pokrojoną w plastry cebulę, czosnek i pieczarki. Przekładamy warzywa do miski.

2. Kroimy mięso w kostkę, łączymy z przyprawami i obsmażamy na tej samej patelni przez ok. 10 min.

3. Do mięsa dodajemy warzywa, zalewamy całość wodą i przykrywamy pokrywką.

4. Dusimy na małym ogniu przez ok. 45 min.

5. Mieszamy śmietanę z 5 łyżkami gorącego wywaru i dodajemy ją do mięsa tworząc sos.

6. W międzyczasie, obieramy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki i gotujemy na parze.

7. Podajemy mięso z ziemniakami.

Odkryłam ostatnio bardzo dobrą śmietanę o 10% zawartości tłuszczu. Dzięki niej, można przygotować smaczny,
ale nadal lekki sos do mięsa, dlatego chyba już na stałe zagości w mojej kuchni. Dzisiaj użyłam jej do przygotowania
kremowych polędwiczek z sosem pieczarkowym. To idealny pomysł na obiad dla całej rodziny,
przy którym nie trzeba się zbytnio napracować, a mimo to efekt powala na kolana! Przekonajcie się sami! :)

07/11/2020

Kremowe polędwiczki z sosem pieczarkowym

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro