Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
300g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z szynki)
30g kukurydzy z puszki
sól i pieprz
30g zielonego pesto
30g mozzarelli
300g ziemniaków
Wykonanie
1. Obieramy ziemniaki, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonym wrzątku. Odstawiamy na bok.
2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
3. Łączymy mięso z przyprawami i kukurydzą. Formujemy 4 kotlety i wykładamy je na patelnię.
4. Smażymy mięso przez ok. 5 min. na średnim ogniu, po czym obracamy je i zmniejszamy ogień.
5. Smarujemy kotlety pesto, pokrywamy startym na tarce serem i smażymy jeszcze przez kilka minut.
6. Tłuczemy ziemniaki i podajemy z kotletami.
Lubię klasyczne mielone, ale gdy tylko mam okazję, staram się udziwniać je różnymi pysznymi dodatkami.
Tym razem przygotowałam kotlety z pesto i mozzarellą.
Dzięki tym dwóm prostym składnikom wyszły mięciutkie i aromatyczne - w sam raz na rodzinny obiad,
który posmakuje każdemu :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro