Czas przygotowania: 15 minut

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

300g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z szynki)

30g kukurydzy z puszki

sól i pieprz

30g zielonego pesto

30g mozzarelli

300g ziemniaków

 

 

 

Wykonanie

 

1. Obieramy ziemniaki, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonym wrzątku. Odstawiamy na bok.

2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

3. Łączymy mięso z przyprawami i kukurydzą. Formujemy 4 kotlety i wykładamy je na patelnię.

4. Smażymy mięso przez ok. 5 min. na średnim ogniu, po czym obracamy je i zmniejszamy ogień.

5. Smarujemy kotlety pesto, pokrywamy startym na tarce serem i smażymy jeszcze przez kilka minut.

6. Tłuczemy ziemniaki i podajemy z kotletami.

Lubię klasyczne mielone, ale gdy tylko mam okazję, staram się udziwniać je różnymi pysznymi dodatkami.
Tym razem przygotowałam
kotlety z pesto i mozzarellą.
Dzięki tym dwóm prostym składnikom wyszły mięciutkie i aromatyczne - w sam raz na rodzinny obiad,
który posmakuje każdemu :)

18/10/2021

Kotlety z pesto i mozzarellą

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro