Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 25 minut
Czas smażenia: 15 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
300g mielonej wieprzowiny (u mnie z szynki)
50g cebuli
1 ząbek czosnku
sól ziołowa
300g ziemniaków
40g mozzarelli
20g mąki ziemniaczanej
szczypta startej gałki muszkatołowej
łyżka kukurydzy z puszki
kilka plastrów kiełbasy pepperoni
Wykonanie
1. Obieramy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki i gotujemy na parze. Dokładnie ugniatamy je ze startym serem, mąką, solą i gałką.
2. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
3. W międzyczasie rozgrzewamy teflonową patelnię.
4. Łączymy mięso z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem oraz solą ziołową. Formujemy 4 kotlety.
5. Smażymy kotlety z obu stron na średnim ogniu łącznie przez ok. 15 min.
6. Na blaszce formujemy łyżką 4 koła z 1/2 masy ziemniaczanej. Na ich środkach układamy kotlety i dokładnie zakrywamy resztą masy.
7. Dekorujemy wierzch "kopczyków" kukurydzą i plastrami pepperoni.
8. Zapiekamy całość przez ok. 20 min.
Choć początkowo pomysł na kotlety w ziemniaczanej skorupce wydawał mi się dość skomplikowany,
to w trakcie ich przygotowywania okazało się, że cały przepis jest prostszy, niż sądziłam.
Mogę Wam obiecać, że warto się odrobinę wysilić, bo ten smak i ciekawa forma podania sprawią,
że będzie to nie tylko smaczny, ale też niezwykły obiad :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro