Czas przygotowania: 5 minut

Czas gotowania: 25 minut

Czas smażenia: 15 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

300g mielonej wieprzowiny (u mnie z szynki)

50g cebuli

1 ząbek czosnku

sól ziołowa

300g ziemniaków

40g mozzarelli

20g mąki ziemniaczanej

szczypta startej gałki muszkatołowej

łyżka kukurydzy z puszki

kilka plastrów kiełbasy pepperoni

 

 

 

Wykonanie

 

1. Obieramy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki i gotujemy na parze. Dokładnie ugniatamy je ze startym serem, mąką, solą i gałką.

2. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

3. W międzyczasie rozgrzewamy teflonową patelnię.

4. Łączymy mięso z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem oraz solą ziołową. Formujemy 4 kotlety.

5. Smażymy kotlety z obu stron na średnim ogniu łącznie przez ok. 15 min.

6. Na blaszce formujemy łyżką 4 koła z 1/2 masy ziemniaczanej. Na ich środkach układamy kotlety i dokładnie zakrywamy resztą masy.

7. Dekorujemy wierzch "kopczyków" kukurydzą i plastrami pepperoni.

8. Zapiekamy całość przez ok. 20 min.

Choć początkowo pomysł na kotlety w ziemniaczanej skorupce wydawał mi się dość skomplikowany,
to w trakcie ich przygotowywania okazało się, że cały przepis jest prostszy, niż sądziłam.
Mogę Wam obiecać, że warto się odrobinę wysilić, bo ten smak i ciekawa forma podania sprawią,
że będzie to nie tylko smaczny, ale też niezwykły obiad :)

16/05/2022

Kotlety w ziemniaczanej skorupce

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro