Czas przygotowania: 15 minut

Czas smażenia: 6 minut

Ilość: 2 porcje x 2 kotlety

 

 

Składniki

 

5 jajek

10g mąki orkiszowej

szczypiorek

sól i pieprz

1 łyżeczka granulowanego czosnku

1,5l wody

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy wodę w garnku z odrobiną soli.

2. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy płomień i wkładamy do niej 4 jajka. Gotujemy je przez 8 min.

3. Obieramy je i dokładnie rozdrabniamy widelcem.

4. Łączymy jajka z surowym jajkiem, mąką, drobno poszatkowanym szczypiorkiem i przyprawami.

5. Formujemy lekko spłaszczone kotlety i smażymy je na suchej teflonowej patelni przez 3 min. na każdej ze stron.

Na moim blogu sporo już było przepisów z jajkami w roli głównej,
ale po serii omletów i jajecznic stwierdziłam, że czas na małą odmianę.
I tak powstały
kotlety jajeczne, które przez dobór ulubionych dodatków za każdym razem mogą smakować inaczej. Co ważne, mają w sobie mnóstwo białka, więc po takich kotletach na pewno długo nie będziecie głodni :)

24/09/2020

Kotlety jajeczne

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro