Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 2 porcje x 4 kotlety
Składniki
1,5 puszki tuńczyka w sosie własnym (w sumie 180g po odsączeniu z zalewy)
3/4 brokuła (ok. 270g)
3 jajka
30g mozzarelli
20g mąki ziemniaczanej
1 łyżka oliwy z oliwek
pieprz i sól
80g kaszy kuskus
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
2. Ścieramy brokuły na tarce brokuły i dodajemy przyprawy.
3. Łączymy je z rozdrobionym tuńczykiem odsączonym z zalewy, jajkiem, mąką, startym serem i poszatkowanym szczypiorkiem.
4. Z powstałej masy formujemy 6 kotletów.
5. Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy kotleciki po 5 min. na każdej ze stron.
6. Zalewamy kuskus wrzątkiem i odlewamy pozostałą wodę, gdy kasza napęcznieje.
7. Podajemy kotleciki z kaszą.
Bardzo lubię brokuły i tuńczyka z puszki, więc postanowiłam połączyć je w jednym daniu.
Dzięki temu powstały kotlety brokułowo-tuńczykowe. Danie jest ogromne objętościowo i bardzo sycące,
więc na pewno nie będziecie po nim szybko głodni. Brokuły dostarczą nam wiele cennych witamin i mikroelementów, a tuńczyk zapewni pokaźną dawkę białka. To świetny pomysł na pożywny obiad bez mięsa :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro