Czas przygotowania: 5 minut

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 2 porcje x 4 kotlety

 

 

Składniki

 

1,5 puszki tuńczyka w sosie własnym (w sumie 180g po odsączeniu z zalewy)

3/4 brokuła (ok. 270g)

3 jajka

30g mozzarelli

20g mąki ziemniaczanej

1 łyżka oliwy z oliwek

pieprz i sól

80g kaszy kuskus

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

2. Ścieramy brokuły na tarce brokuły i dodajemy przyprawy.

3. Łączymy je z rozdrobionym tuńczykiem odsączonym z zalewy, jajkiem, mąką, startym serem i poszatkowanym szczypiorkiem.

4. Z powstałej masy formujemy 6 kotletów.

5. Rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy kotleciki po 5 min. na każdej ze stron.

6. Zalewamy kuskus wrzątkiem i odlewamy pozostałą wodę, gdy kasza napęcznieje.

7. Podajemy kotleciki z kaszą.

Bardzo lubię brokuły i tuńczyka z puszki, więc postanowiłam połączyć je w jednym daniu.

Dzięki temu powstały kotlety brokułowo-tuńczykowe. Danie jest ogromne objętościowo i bardzo sycące,
więc na pewno nie będziecie po nim szybko głodni. Brokuły dostarczą nam wiele cennych witamin i mikroelementów, a tuńczyk zapewni pokaźną dawkę białka. To świetny pomysł na pożywny obiad bez mięsa :)

07/02/2021

Kotlety brokułowo-tuńczykowe

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro