Czas przygotowania: 15 minut

Czas smażenia: 15 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

300g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z szynki)

1 ząbek czosnku

1/2 cebuli

20g zielonego pesto

2 łyżeczki ulubionych przypraw

400g ziemniaków

 

 

 

Wykonanie

 

1. Obieramy ziemniaki, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonym wrzątku. Odstawiamy na bok.

2. Kroimy cebulę w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.

3. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

4. Łączymy mięso z cebulą, czosnkiem, ziołami i pesto.

5. Formujemy kotlety i wykładamy je na patelnię.

6. Smażymy mięso po 2,5 min. na każdej ze stron na dużym ogniu, po czym zmniejszamy go i smażymy jeszcze przez 10 min.

7. Tłuczemy ziemniaki i podajemy razem z kotletami.*

Kotlety to jeden z najprostszych do przygotowania obiadów,
ale chodzenie na łatwiznę w kuchni jest zdecydowanie nie dla mnie :P

Ostatnio często przygotowuję kotleciki wieprzowe z pesto, czyli prostą wariację klasycznych mielonych.

To świetny dowód na to, że nawet jeden prosty składnik może zmienić smak całego dania.

27/09/2021

Kotleciki wieprzowe z pesto

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro