Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 15 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
300g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z szynki)
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli
20g zielonego pesto
2 łyżeczki ulubionych przypraw
400g ziemniaków
Wykonanie
1. Obieramy ziemniaki, kroimy na ćwiartki i gotujemy w osolonym wrzątku. Odstawiamy na bok.
2. Kroimy cebulę w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
3. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
4. Łączymy mięso z cebulą, czosnkiem, ziołami i pesto.
5. Formujemy kotlety i wykładamy je na patelnię.
6. Smażymy mięso po 2,5 min. na każdej ze stron na dużym ogniu, po czym zmniejszamy go i smażymy jeszcze przez 10 min.
7. Tłuczemy ziemniaki i podajemy razem z kotletami.*
Kotlety to jeden z najprostszych do przygotowania obiadów,
ale chodzenie na łatwiznę w kuchni jest zdecydowanie nie dla mnie :P
Ostatnio często przygotowuję kotleciki wieprzowe z pesto, czyli prostą wariację klasycznych mielonych.
To świetny dowód na to, że nawet jeden prosty składnik może zmienić smak całego dania.
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro