Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Czas chłodzenia: 20 + 120 minut

Ilość: foremka 25 x 20 cm (16 kawałków)

 

 

Składniki

 

Spód:                                                      Warstwa serowa:                                                Pozostałe:

2 jajka                                                         500g twarogu sernikowego (u mnie Pilos)           2 łyżki soku z cytryny

1 białko jajka                                              1 op. galaretki borówkowej                                     50ml wody

80g erytrolu                                               200ml wrzątku                                                          100g borówek

50g oleju                                                                                       

60g szpinaku                                     

1 łyżeczka proszku do pieczenia         

120g mąki pszennej                               

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Blendujemy na gładko szpinak z olejem.

3. W jednej misce ubijamy białka na sztywną pianę i powoli miksujemy je z erytrolem.

4. W drugiej misce miksujemy masę szpinakową z mąką i proszkiem do pieczenia.

5. Delikatnie łączymy łyżką masę szpinakową z białkiem, po czym przekładamy ciasto do foremki i pieczemy przez ok. 30 min.

6. Studzimy blat i delikatnie odkrawamy jego górną część (ok. 5mm), po czym kruszymy ją w miseczce.

7. Rozpuszczamy galaretkę we wrzątku, a po jej wystudzeniu łączymy z zimnym twarogiem i zostawiamy do lekkiego stężenia.

8. Nasączamy blat wodą połączoną z sokiem z cytryny i wykładamy na nim masę serową.

9. Na wierzchu ciasta układamy borówki, posypujemy całość zieloną kruszoną i wstawiamy do lodówki na min. 2h.

12/04/2022

Kostka szpinakowo-borówkowa

Zazwyczaj gdy mam w lodówce zapasy szpinaku, przygotowuję z niego koktajle lub sałatki.
Postanowiłam to zmienić i tym razem upiekłam ciasto.

Kostka szpinakowo-borówkowa to świetny i niezwykle cieszący oko (oraz podniebienie)
pomysł na zdrowy i niskokaloryczny deser, który aż chce się zjeść oczami :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro