Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Czas chłodzenia: 20 + 120 minut
Ilość: foremka 25 x 20 cm (16 kawałków)
Składniki
Spód: Warstwa serowa: Pozostałe:
2 jajka 500g twarogu sernikowego (u mnie Pilos) 2 łyżki soku z cytryny
1 białko jajka 1 op. galaretki borówkowej 50ml wody
80g erytrolu 200ml wrzątku 100g borówek
50g oleju
60g szpinaku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120g mąki pszennej
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Blendujemy na gładko szpinak z olejem.
3. W jednej misce ubijamy białka na sztywną pianę i powoli miksujemy je z erytrolem.
4. W drugiej misce miksujemy masę szpinakową z mąką i proszkiem do pieczenia.
5. Delikatnie łączymy łyżką masę szpinakową z białkiem, po czym przekładamy ciasto do foremki i pieczemy przez ok. 30 min.
6. Studzimy blat i delikatnie odkrawamy jego górną część (ok. 5mm), po czym kruszymy ją w miseczce.
7. Rozpuszczamy galaretkę we wrzątku, a po jej wystudzeniu łączymy z zimnym twarogiem i zostawiamy do lekkiego stężenia.
8. Nasączamy blat wodą połączoną z sokiem z cytryny i wykładamy na nim masę serową.
9. Na wierzchu ciasta układamy borówki, posypujemy całość zieloną kruszoną i wstawiamy do lodówki na min. 2h.
Zazwyczaj gdy mam w lodówce zapasy szpinaku, przygotowuję z niego koktajle lub sałatki.
Postanowiłam to zmienić i tym razem upiekłam ciasto.
Kostka szpinakowo-borówkowa to świetny i niezwykle cieszący oko (oraz podniebienie)
pomysł na zdrowy i niskokaloryczny deser, który aż chce się zjeść oczami :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro