Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 5 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

40g ryżu basmati

1 szkl. wody

2 jajka

1 duża pieczarka (ok. 50g)

100g cukinii

40g czerwonej papryki

szczypiorek

sól, pieprz

1 łyżeczka ulubionych ziół

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy ryż w osolonej wodzie przez ok. 10 min. Wyłączamy palnik i odstawiamy ryż na 5 min., aż wchłonie pozostałą wodę.

2. Rozgrzewamy teflonową patelnię i wrzucamy na nią ryż, przyprawy, rozmącone jajka i pokrojone w kostkę dodatki.

3. Zasmażamy całość przez ok. 5 min.

Gdy nie mam pomysłu na sycącą przekąskę do pracy, sięgam po sprawdzone przepisy.
Jednym z nich jest pomysł na
kolorowy ryż z jajkiem. Zaletą tego przepisu jest to, że do ryżu i jajka możemy dodać ulubione składniki, które akurat znajdziemy w naszej lodówce. U mnie będą to pieczarki i świeże warzywa. Taki zestaw pakuję sobie do pracy i nawet go nie podgrzewam, bo świetnie smakuje również na zimno :)

16/07/2020

Kolorowy ryż z jajkiem

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro