Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 5 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
40g ryżu basmati
1 szkl. wody
2 jajka
1 duża pieczarka (ok. 50g)
100g cukinii
40g czerwonej papryki
szczypiorek
sól, pieprz
1 łyżeczka ulubionych ziół
Wykonanie
1. Gotujemy ryż w osolonej wodzie przez ok. 10 min. Wyłączamy palnik i odstawiamy ryż na 5 min., aż wchłonie pozostałą wodę.
2. Rozgrzewamy teflonową patelnię i wrzucamy na nią ryż, przyprawy, rozmącone jajka i pokrojone w kostkę dodatki.
3. Zasmażamy całość przez ok. 5 min.
Gdy nie mam pomysłu na sycącą przekąskę do pracy, sięgam po sprawdzone przepisy.
Jednym z nich jest pomysł na kolorowy ryż z jajkiem. Zaletą tego przepisu jest to, że do ryżu i jajka możemy dodać ulubione składniki, które akurat znajdziemy w naszej lodówce. U mnie będą to pieczarki i świeże warzywa. Taki zestaw pakuję sobie do pracy i nawet go nie podgrzewam, bo świetnie smakuje również na zimno :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro