Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 15 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g mielonego wołowego (u mnie polędwica)

30g czerwonej papryki

20g kukurydzy z puszki

szczypiorek

2 łyżeczki suszonego czosnku

sól himalajska

szczypta chili

450g młodych ziemniaków

 

 

Wykonanie

 

1. Obieramy ziemniaki i gotujemy je na parze. Odstawiamy na bok.

2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

3. Kroimy paprykę w drobną kostkę. Łączymy ją z mięsem, kukurydzą i posiekanym szczypiorkiem. Całość doprawiamy.

4. Formujemy kotlety i wykładamy na suchą patelnię.

5. Smażymy je po 2 min. na każdej ze stron na dużym ogniu, po czym zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze przez 10 min.

6. Podajemy z ziemniakami.

 

 

Dawno nie jedliśmy wołowiny, więc dla odmiany przyrządziłam kolorowe kotlety wołowe.
Przepis jest prosty jak drut, a dodatek papryki, szczypiorku i kukurydzy pozwolił go łatwo urozmaicić.
W połączeniu z młodymi ziemniaczkami gotowanymi na parze wyszedł obiad idealny!

Czasem do szczęścia potrzeba naprawdę niewiele :)

27/05/2020

Kolorowe kotlety wołowe

Dawno nie jedliśmy wołowiny, więc dla odmiany przyrządziłam kolorowe kotlety wołowe.
Przepis jest prosty jak drut, a dodatek papryki, szczypiorku i kukurydzy pozwolił go łatwo urozmaicić.
W połączeniu z młodymi ziemniaczkami gotowanymi na parze wyszedł obiad idealny!

Czasem do szczęścia potrzeba naprawdę niewiele :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro