Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 40 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

Warstwa czekoladowa:                     Warstwa owocowa:                               Warstwa kokosowa:

50g jogurtu wysokobiałkowego               100g skyru owocowego (u mnie z Lidla)  50g jogurtu wysokobiałkowego                          

15g erytrolu                                  5g erytrolu                                                     15g erytrolu

1/2 op. budyniu czoko (bez cukru)                                                        15g wiórków kokosowych   

 

Dodatkowo:                                           

6 płatów makaronu lasagne z pszenicy durum

100g owoców

2 jajka

300g chudego twarogu

 

 

Wykonanie

 

1. Obgotowujemy płaty makaronu - po 3 min. każdy.

2. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

3. Blendujemy twaróg z jajkami i dzielimy go na 3 równe części.

4. Pierwszą część blendujemy ze składnikami warstwy czekoladowej.

5. Drugą część twarogu blendujemy ze składnikami warstwy owocowej.

6. Trzecią część twarogu blendujemy ze składnikami warstwy kokosowej.

7. Na dnie naczynia żaroodpornego kładziemy płaty makaronu, na tym masę czekoladową, znowu makaron, masę owocową, ponownie makaron i masę kokosową. Na wierzchu układamy świeże owoce.

8. Zapiekamy przez 40 min.

28/07/2020

Kolorowa lasagne na słodko

Lubię słodkie obiady, ale nieraz muszę się sporo nagłówkować, aby miały odpowiednią ilość makroskładników,
a przy okazji były pożywne i oczywiście smaczne. Takiego problemu nie mam nigdy przy daniach z twarogiem - białka jest w nich naprawdę dużo, a do tego pozwalają uniknąć nadmiernej ilości tłuszczu.
Stąd pomysł na
kolorową lasagne na słodko. Jest bardzo sycąca, smaczna i rozpływa się w ustach :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro