Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
Warstwa czekoladowa: Warstwa owocowa: Warstwa kokosowa:
50g jogurtu wysokobiałkowego 100g skyru owocowego (u mnie z Lidla) 50g jogurtu wysokobiałkowego
15g erytrolu 5g erytrolu 15g erytrolu
1/2 op. budyniu czoko (bez cukru) 15g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
6 płatów makaronu lasagne z pszenicy durum
100g owoców
2 jajka
300g chudego twarogu
Wykonanie
1. Obgotowujemy płaty makaronu - po 3 min. każdy.
2. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
3. Blendujemy twaróg z jajkami i dzielimy go na 3 równe części.
4. Pierwszą część blendujemy ze składnikami warstwy czekoladowej.
5. Drugą część twarogu blendujemy ze składnikami warstwy owocowej.
6. Trzecią część twarogu blendujemy ze składnikami warstwy kokosowej.
7. Na dnie naczynia żaroodpornego kładziemy płaty makaronu, na tym masę czekoladową, znowu makaron, masę owocową, ponownie makaron i masę kokosową. Na wierzchu układamy świeże owoce.
8. Zapiekamy przez 40 min.
Lubię słodkie obiady, ale nieraz muszę się sporo nagłówkować, aby miały odpowiednią ilość makroskładników,
a przy okazji były pożywne i oczywiście smaczne. Takiego problemu nie mam nigdy przy daniach z twarogiem - białka jest w nich naprawdę dużo, a do tego pozwalają uniknąć nadmiernej ilości tłuszczu.
Stąd pomysł na kolorową lasagne na słodko. Jest bardzo sycąca, smaczna i rozpływa się w ustach :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro