Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia: 2 godziny
Ilość: 5 deserów
Składniki
1 puszka mleka kokosowego (400ml)
30g nasion chia
150g skyru
30g żelatyny
150ml wrzątku
50g erytrolu
150g jagód (mogą być mrożone)
Wykonanie
1. Rozpuszczamy żelatynę we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Łączymy mleko kokosowe ze skyrem, nasionami chia i 25g erytrolu.
3. Wstawiamy całość do lodówki na ok. 20 min. i mieszamy w tym czasie kilka razy.
4. Dodajemy do masy kokosowej 2/3 żelatyny i przekładamy ją do 5 kubeczków.
5. Blendujemy jagody z resztą erytrolu, łączymy z pozostałą żelatyną i wykładamy na wierzch deserów.
5. Wstawiamy je do lodówki na niecałe 2h.
Pomysł na kokosowy deser z chia i jagodami chodził za mną od dłuższego czasu,
a że akurat dostałam świeżą porcję jagód, nie trzeba mnie było dłużej zachęcać do jego przygotowania :P
Wyszedł smaczny, ale nieprzesadnie słodki deser, który przygotowałam naprawdę sprawnie.
Taka propozycja na pewno posmakuje nawet wybrednym znawcom deserów, a przy tym ucieszy oko :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro