Czas przygotowania: 15 minut

Czas chłodzenia: 2 godziny

Ilość: 5 deserów

 

 

Składniki

 

1 puszka mleka kokosowego (400ml)

30g nasion chia

150g skyru

30g żelatyny

150ml wrzątku

50g erytrolu

150g jagód (mogą być mrożone)

 

 

Wykonanie

 

1. Rozpuszczamy żelatynę we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia.

2. Łączymy mleko kokosowe ze skyrem, nasionami chia i 25g erytrolu.

3. Wstawiamy całość do lodówki na ok. 20 min. i mieszamy w tym czasie kilka razy.

4. Dodajemy do masy kokosowej 2/3 żelatyny i przekładamy ją do 5 kubeczków.

5. Blendujemy jagody z resztą erytrolu, łączymy z pozostałą żelatyną i wykładamy na wierzch deserów.

5. Wstawiamy je do lodówki na niecałe 2h.

22/07/2023

Kokosowy deser z chia i jagodami

Pomysł na kokosowy deser z chia i jagodami chodził za mną od dłuższego czasu,
a że akurat dostałam świeżą porcję jagód, nie trzeba mnie było dłużej zachęcać do jego przygotowania :P

Wyszedł smaczny, ale nieprzesadnie słodki deser, który przygotowałam naprawdę sprawnie.

Taka propozycja na pewno posmakuje nawet wybrednym znawcom deserów, a przy tym ucieszy oko :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro