Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 20 minut + 15 minut
Ilość: 4 porcje (u mnie łącznie 44 kluski)
Składniki
120g mąki ziemniaczanej
450g ziemniaków
1 jajko
3/4l wody
Wykonanie
1. Obieramy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki i gotujemy w lekko osolonym wrzątku/na parze.
2. Przeciskamy przez dużą praskę lub tłuczemy tłuczkiem. Zostawiamy do ostygnięcia (ok. 1h).
3. Zagniatamy gładkie ciasto z ziemniaków, mąki i jajka.
4. Odrywamy niewielkie kawałki, formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i robimy charakterystyczną dziurkę.
5. W międzyczasie, w garnku gotujemy 3/4l wody. Wrzucamy kluski do wrzątku porcjami (u mnie wyszły 3) i gotujemy przez 2 minuty od wypłynięcia na wierzch (w sumie ok. 4-5 min.).
6. Odcedzamy i podajemy najlepiej z sosem!
Kluski śląskie chodziły za mną od dłuższego czasu, bo zawsze sobie wyobrażałam,
że ich przygotowanie zajmuje wieki. Tymczasem, czasowo wcale nie wyszło najgorzej.
Cieszę się więc, że w końcu udało mi się je zrobić, bo to naprawdę smaczny pomysł na uzupełnienie węgli.
A co może smakować lepiej z duszonym mięsem, jeśli nie kluski? :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro