Czas przygotowania: 25 minut

Czas gotowania: 20 minut +  15 minut

Ilość: 4 porcje (u mnie łącznie 44 kluski)

 

 

Składniki

 

120g mąki ziemniaczanej

450g ziemniaków

1 jajko

3/4l wody

 

 

Wykonanie

 

1. Obieramy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki i gotujemy w lekko osolonym wrzątku/na parze.

2. Przeciskamy przez dużą praskę lub tłuczemy tłuczkiem. Zostawiamy do ostygnięcia (ok. 1h).

3. Zagniatamy gładkie ciasto z ziemniaków, mąki i jajka.

4. Odrywamy niewielkie kawałki, formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i robimy charakterystyczną dziurkę.

5. W międzyczasie, w garnku gotujemy 3/4l wody. Wrzucamy kluski do wrzątku porcjami (u mnie wyszły 3) i gotujemy przez 2 minuty od wypłynięcia na wierzch (w sumie ok. 4-5 min.).

6. Odcedzamy i podajemy najlepiej z sosem!

Kluski śląskie chodziły za mną od dłuższego czasu, bo zawsze sobie wyobrażałam,
że ich przygotowanie zajmuje wieki. Tymczasem, czasowo wcale nie wyszło najgorzej.
Cieszę się więc, że w końcu udało mi się je zrobić, bo to naprawdę smaczny pomysł na uzupełnienie węgli.

A co może smakować lepiej z duszonym mięsem, jeśli nie kluski? :)

30/03/2020

Kluski śląskie

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro