Czas przygotowania: 5 minut

Czas gotowania: 25 minut

Czas smażenia: 10 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

300g mielonej wieprzowiny (u mnie z szynki)

1/2 cebuli

1 ząbek czosnku

sól ziołowa, mieszanka włoskich przypraw

300g ziemniaków

30g starego parmezanu

20g mozzarelli

 

 

Wykonanie

 

1. Obieramy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki i gotujemy na parze. Dokładnie ugniatamy je z parmezanem i solą.

2. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

3. W międzyczasie rozgrzewamy teflonową patelnię.

4. Łączymy mięso z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem oraz włoskimi ziołami. Formujemy 6 klopsików.

5. Smażymy je ze wszystkich stron na średnim ogniu łącznie przez ok. 10 min.

6. Na blaszce formujemy z puree 6 spłaszczonych kółek i na ich środku kładziemy klopsy, które posypujemy startą mozzarellą.

7. Zapiekamy całość przez ok. 20 min.

Jakiś czas temu przygotowałam na obiad mielone schowane w ziemniaczanym puree. Tym razem,
postanowiłam lekko zmodyfikować wcześniejszy przepis i przyrządziłam
klopsy zapiekane w koszyczkach
z ziemniaków i aromatycznego parmezanu. Z jednej strony zmieniło się niewiele, ale z drugiej, powstało coś równie smacznego, a do tego w ciekawej formie. Takie eksperymenty lubię najbardziej!

31/05/2022

Klopsy zapiekane w koszyczkach

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro