Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 25 minut
Czas smażenia: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
300g mielonej wieprzowiny (u mnie z szynki)
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
sól ziołowa, mieszanka włoskich przypraw
300g ziemniaków
30g starego parmezanu
20g mozzarelli
Wykonanie
1. Obieramy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki i gotujemy na parze. Dokładnie ugniatamy je z parmezanem i solą.
2. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
3. W międzyczasie rozgrzewamy teflonową patelnię.
4. Łączymy mięso z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem oraz włoskimi ziołami. Formujemy 6 klopsików.
5. Smażymy je ze wszystkich stron na średnim ogniu łącznie przez ok. 10 min.
6. Na blaszce formujemy z puree 6 spłaszczonych kółek i na ich środku kładziemy klopsy, które posypujemy startą mozzarellą.
7. Zapiekamy całość przez ok. 20 min.
Jakiś czas temu przygotowałam na obiad mielone schowane w ziemniaczanym puree. Tym razem,
postanowiłam lekko zmodyfikować wcześniejszy przepis i przyrządziłam klopsy zapiekane w koszyczkach
z ziemniaków i aromatycznego parmezanu. Z jednej strony zmieniło się niewiele, ale z drugiej, powstało coś równie smacznego, a do tego w ciekawej formie. Takie eksperymenty lubię najbardziej!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro