Czas przygotowania: 5 minut

Czas gotowania: 25 minut

Czas smażenia: 10 minut

Czas pieczenia: 15 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g piersi z kurczaka

450g ziemniaków

1/3 czerwonej cebuli

1 ząbek czosnku

1 łyżka ziół prowansalskich, szczypta pieprzu cayenne

sól, kilkanaście listków świeżej bazylii/ 2 łyżki suszonej bazylii

20g mleka (u mnie 0,5%)

30g mozzarelli

200g passaty pomidorowej

50 ml wody

2 łyżki mieszanki włoskich ziół

 

 

Wykonanie

 

1. Obieramy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki i gotujemy na parze, a następnie blendujemy przez ok. 5 min. z mlekiem, solą i bazylią.

2. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

3. Mielimy piersi. Łączymy z ziołami prowansalskimi, pieprzem cayenne oraz pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem.

4. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obsmażamy przez 10 min. na suchej teflonowej patelni.

5. Wykładamy puree na dno naczynia żaroodpornego. Układamy na nim klopsy.

6. Całość polewamy passatą wymieszaną z wodą i włoskimi ziołami.

7. Posypujemy zapiekankę startą mozzarellą i zapiekamy przez 15 min. bez przykrycia.

Bardzo dawno nie jadłam puree i już zapomniałam, jak bardzo je lubię!

Szczególnie z ciekawymi dodatkami, tak jak w klopsach na bazyliowym puree.
Za sprawą bazylii ziemniaki zyskały wspaniały aromat i wyrazisty smak.
Dzięki temu, udało się obejść bez dodatku masła, więc wyszło smacznie i nietłusto :)

15/07/2020

Klopsy na bazyliowym puree

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro