Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 25 minut
Czas smażenia: 10 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g piersi z kurczaka
450g ziemniaków
1/3 czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka ziół prowansalskich, szczypta pieprzu cayenne
sól, kilkanaście listków świeżej bazylii/ 2 łyżki suszonej bazylii
20g mleka (u mnie 0,5%)
30g mozzarelli
200g passaty pomidorowej
50 ml wody
2 łyżki mieszanki włoskich ziół
Wykonanie
1. Obieramy ziemniaki, kroimy je na ćwiartki i gotujemy na parze, a następnie blendujemy przez ok. 5 min. z mlekiem, solą i bazylią.
2. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
3. Mielimy piersi. Łączymy z ziołami prowansalskimi, pieprzem cayenne oraz pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem.
4. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obsmażamy przez 10 min. na suchej teflonowej patelni.
5. Wykładamy puree na dno naczynia żaroodpornego. Układamy na nim klopsy.
6. Całość polewamy passatą wymieszaną z wodą i włoskimi ziołami.
7. Posypujemy zapiekankę startą mozzarellą i zapiekamy przez 15 min. bez przykrycia.
Bardzo dawno nie jadłam puree i już zapomniałam, jak bardzo je lubię!
Szczególnie z ciekawymi dodatkami, tak jak w klopsach na bazyliowym puree.
Za sprawą bazylii ziemniaki zyskały wspaniały aromat i wyrazisty smak.
Dzięki temu, udało się obejść bez dodatku masła, więc wyszło smacznie i nietłusto :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro