Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 15 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

200g mielonej wieprzowiny (u mnie z szynki)

1/4 czerwonej cebuli

1 żabek czosnku

200g wysokobiałkowego serka wiejskiego

sól i pieprz ziołowy

80g kaszy gryczanej niepalonej

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonowy rondelek.

2. Gotujemy kaszę na sypko i odstawiamy ją na bok.

3. Kroimy cebulę w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Łączymy je z mięsem i doprawiamy.

4. Formujemy 20 klopsików i obsmażamy je na patelni (na małym ogniu) przez ok. 10 min.

5. Dodajemy serek wiejski i dusimy całość przez kolejne 5 min. ciągle mieszając (aby ser się nie przypalił).

6. Podajemy klopsiki z kaszą i sosem serowym.

Uwielbiam serek wiejski i ciągle wymyślałam nowe przepisy z jego wykorzystaniem.

Tym razem wkomponowałam go do obiadu i tak powstały klopsiki w sosie z serka wiejskiego.

Wyszło jeszcze lepiej, niż myślałam - w końcu kto by się oparł ciągnącemu się serowi?

Poza walorami smakowymi, to danie ma też mnóstwo białka, więc taki obiad po treningu to strzał w 10!

17/01/2021

Klopsiki w sosie z serka wiejskiego

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro