Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 15 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
200g mielonej wieprzowiny (u mnie z szynki)
1/4 czerwonej cebuli
1 żabek czosnku
200g wysokobiałkowego serka wiejskiego
sól i pieprz ziołowy
80g kaszy gryczanej niepalonej
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonowy rondelek.
2. Gotujemy kaszę na sypko i odstawiamy ją na bok.
3. Kroimy cebulę w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Łączymy je z mięsem i doprawiamy.
4. Formujemy 20 klopsików i obsmażamy je na patelni (na małym ogniu) przez ok. 10 min.
5. Dodajemy serek wiejski i dusimy całość przez kolejne 5 min. ciągle mieszając (aby ser się nie przypalił).
6. Podajemy klopsiki z kaszą i sosem serowym.
Uwielbiam serek wiejski i ciągle wymyślałam nowe przepisy z jego wykorzystaniem.
Tym razem wkomponowałam go do obiadu i tak powstały klopsiki w sosie z serka wiejskiego.
Wyszło jeszcze lepiej, niż myślałam - w końcu kto by się oparł ciągnącemu się serowi?
Poza walorami smakowymi, to danie ma też mnóstwo białka, więc taki obiad po treningu to strzał w 10!
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro