Czas przygotowania: 20 minut

Czas gotowania: 2 godziny

Ilość: 2 porcje x 2 gołąbki

 

 

Składniki

 

300g mielonej wieprzowiny (u mnie z szynki)

4 liście młodej kapusty (ok. 300g)

1/2 cebuli cukrowej (ok. 50g)

20g ryżu basmati

200g passaty pomidorowej

400ml wody

1 średnia marchewka

1 łyżeczka soli ziołowej

pieprz

 

 

Wykonanie

 

1. Podgrzewamy liście kapusty w mikrofalówce przez ok. 12 min.

2. W międzyczasie gotujemy ryż na sypko i łączymy go z mięsem, przyprawami oraz drobno pokrojoną cebulą.

3. Formujemy z farszu 4 wałeczki, po czym układamy każdy z nich na liściu kapusty i zawijamy w krokiety.

4. Układamy gołąbki na dnie garanka, po czym zalewamy je passatą i wodą wymieszaną z przyprawami.

5. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, obciążamy całość małym talerzykiem* i dusimy przez min. 2h.

 

*żeby gołąbki ciągle były przykryte sosem.

17/06/2021

Klasyczne gołąbki

Zawsze wyobrażałam sobie, że klasyczne gołąbki to danie czasochłonne, pracochłonne i męczące.

Na szczęście gdzieś usłyszałam, że zamiast gotować kapustę we wrzątku, można ją "podgotować"
w mikrofalówce. To sprawiło, że podeszłam do tematu z zapałem i muszę nieskromnie przyznać,
że dawno żaden obiad tak bardzo mi nie smakował :) Gołąbki wyszły mięciutkie, smaczne i aromatyczne!

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro