Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 2 godziny
Ilość: 2 porcje x 2 gołąbki
Składniki
300g mielonej wieprzowiny (u mnie z szynki)
4 liście młodej kapusty (ok. 300g)
1/2 cebuli cukrowej (ok. 50g)
20g ryżu basmati
200g passaty pomidorowej
400ml wody
1 średnia marchewka
1 łyżeczka soli ziołowej
pieprz
Wykonanie
1. Podgrzewamy liście kapusty w mikrofalówce przez ok. 12 min.
2. W międzyczasie gotujemy ryż na sypko i łączymy go z mięsem, przyprawami oraz drobno pokrojoną cebulą.
3. Formujemy z farszu 4 wałeczki, po czym układamy każdy z nich na liściu kapusty i zawijamy w krokiety.
4. Układamy gołąbki na dnie garanka, po czym zalewamy je passatą i wodą wymieszaną z przyprawami.
5. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, obciążamy całość małym talerzykiem* i dusimy przez min. 2h.
*żeby gołąbki ciągle były przykryte sosem.
Zawsze wyobrażałam sobie, że klasyczne gołąbki to danie czasochłonne, pracochłonne i męczące.
Na szczęście gdzieś usłyszałam, że zamiast gotować kapustę we wrzątku, można ją "podgotować"
w mikrofalówce. To sprawiło, że podeszłam do tematu z zapałem i muszę nieskromnie przyznać,
że dawno żaden obiad tak bardzo mi nie smakował :) Gołąbki wyszły mięciutkie, smaczne i aromatyczne!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro