Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 15 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g wątróbki drobiowej
250g mleka
30g mąki ryżowej
600g ziemniaków
sól
Wykonanie
1. Oczyszczamy wątróbki (musimy odkroić wszystkie błonki) i zalewamy mlekiem na noc.
2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.
3. Gotujemy obrane ziemniaki na parze lub robimy frytki.
4. Odlewamy mleko i obsypujemy wątróbki mąką.
5. Smażymy mięso na dużym ogniu przez 15 min. uważając, aby się za bardzo nie przypaliło.
6. Na koniec solimy do smaku.
Szczerze mówić, nigdy nie przepadałam za wątróbką. Jej zapach zawsze mnie drażnił, a w sos, który też nią pachniał, był moim obiadowym koszmarem. Okazało się jednak, że klasyczna wątróbka drobiowa może być smaczna,
o ile mocno ją wysmażymy i podamy bez sosu. Warto po nią sięgać, bo ma ogromne pokłady żelaza i cynku oraz cennych witamin, a możemy ją bardzo szybko przyrządzić :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro