Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 15 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g wątróbki drobiowej

250g mleka

30g mąki ryżowej

600g ziemniaków

sól

 

 

Wykonanie

 

1. Oczyszczamy wątróbki (musimy odkroić wszystkie błonki) i zalewamy mlekiem na noc.

2. Rozgrzewamy teflonową patelnię.

3. Gotujemy obrane ziemniaki na parze lub robimy frytki.

4. Odlewamy mleko i obsypujemy wątróbki mąką.

5. Smażymy mięso na dużym ogniu przez 15 min. uważając, aby się za bardzo nie przypaliło.

6. Na koniec solimy do smaku.

Szczerze mówić, nigdy nie przepadałam za wątróbką. Jej zapach zawsze mnie drażnił, a w sos, który też nią pachniał, był moim obiadowym koszmarem.  Okazało się jednak, że klasyczna wątróbka drobiowa może być smaczna,
o ile mocno ją wysmażymy i podamy bez sosu.
Warto po nią sięgać, bo ma ogromne pokłady żelaza i cynku oraz cennych witamin, a możemy ją bardzo szybko przyrządzić :)

07/03/2020

Klasyczna wątróbka drobiowa

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro