Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 35 minut

Ilość: 12 kawałków (użyłam keksówki 30 x 10 cm)

 

 

Składniki

 

320g mąki tortowej typ 550

1 op. suchych drożdży (7g)

15g cukru waniliowego

350g mleka (u mnie 0,5%)

200g zmielonego maku

60g erytrolu

20g masła

4 krople aromatu migdałowego

1 jajko

15g orzechów ziemnych

15g rodzynek

20g płatków migdałów

+1/2 roztrzepanego jajka do posmarowania strucli

 

 

Wykonanie

 

1. Z mąki, drożdży, 200g letniego mleka i cukru waniliowego zagniatamy ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia na min. 30 min.

2. W międzyczasie, roztapiamy masło z resztą mleka i erytrolem, po czym dodajemy do niego mak i aromat.

3. Łączymy powstałą masę z jajkiem oraz drobno posiekanymi orzechami i rodzynkami.

4. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół).

5. Wykładamy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy je na szerokość foremki, po czym wykładamy na nie masę makową.*

6. Zwijamy całość w roladę* i przekładamy ją do keksówki, po czym smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy migdałami.

7. Pieczemy struclę przez ok. 35 min.

 

*Zostawiamy po ok. 2cm wolnego miejsca z każdej strony.

Przepisy z makiem kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem, ale zachciało mi się
klasycznej strucli makowej bez cukru w marcu, więc kto mi zabroni? :) Jej przygotowanie ciągle odkładałam, bo byłam pewna, że jest czasochłonne. Tak bardzo się myliłam!
Ciasto rośnie samo, a zrobienie masy makowej wcale nie jest trudne - sama się o tym przekonałam. Efekt końcowy jest co prawda mało fit, ale smakuje rewelacyjnie! :)

19/03/2021

Klasyczna strucla makowa bez cukru

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro