Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Ilość: 12 kawałków (użyłam keksówki 30 x 10 cm)
Składniki
320g mąki tortowej typ 550
1 op. suchych drożdży (7g)
15g cukru waniliowego
350g mleka (u mnie 0,5%)
200g zmielonego maku
60g erytrolu
20g masła
4 krople aromatu migdałowego
1 jajko
15g orzechów ziemnych
15g rodzynek
20g płatków migdałów
+1/2 roztrzepanego jajka do posmarowania strucli
Wykonanie
1. Z mąki, drożdży, 200g letniego mleka i cukru waniliowego zagniatamy ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia na min. 30 min.
2. W międzyczasie, roztapiamy masło z resztą mleka i erytrolem, po czym dodajemy do niego mak i aromat.
3. Łączymy powstałą masę z jajkiem oraz drobno posiekanymi orzechami i rodzynkami.
4. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (grzanie góra-dół).
5. Wykładamy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy je na szerokość foremki, po czym wykładamy na nie masę makową.*
6. Zwijamy całość w roladę* i przekładamy ją do keksówki, po czym smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy migdałami.
7. Pieczemy struclę przez ok. 35 min.
*Zostawiamy po ok. 2cm wolnego miejsca z każdej strony.
Przepisy z makiem kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem, ale zachciało mi się
klasycznej strucli makowej bez cukru w marcu, więc kto mi zabroni? :) Jej przygotowanie ciągle odkładałam, bo byłam pewna, że jest czasochłonne. Tak bardzo się myliłam! Ciasto rośnie samo, a zrobienie masy makowej wcale nie jest trudne - sama się o tym przekonałam. Efekt końcowy jest co prawda mało fit, ale smakuje rewelacyjnie! :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro