Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość: tortownica o średnicy 23 cm (12 kawałków)
Składniki
Kawowy biszkopt: Masa serowa:
2 jajka 250g ricotty
130g erytrolu 1 op. śmietanfixu (12g)
100g mąki pszennej 10g cukru waniliowego
100g mąki ryżowej kilka kropki esencji waniliowej
50g oleju 50g skyru
1 łyżeczka proszku do pieczenia 30g borówek
150g skyru 50g malin
10g kawy rozpuszczalnej 5g płatków migdałów
80g + 20g mleka (u mnie 0,5%)
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. Ubijamy białka na sztywno, po czym stopniowo dodajemy do niej porcje erytrolu.
3. W drugiej misce miksujemy skyr z kawą, olejem, obiema mąkami, żółtkami, proszkiem do pieczenia i 80g mleka.
4. Przekładamy masę do foremki i pieczemy przez ok. 30 min. (do suchego patyczka).*
5. Po przestygnięciu moczymy wierzch ciasta pozostałym mlekiem.
6. Miksujemy ricottę ze skyrem, śmietanfixem, cukrem waniliowym i esencją waniliową.
7. Wykładamy masę na biszkopt, a następnie dekorujemy ją owocami i płatkami migdałów. Chłodzimy torcik przed podanie.
*Od razu wyjmujemy ciasto z piekarnika, aby się nam nie zeschło.
Uwielbiam zapach kawy, więc gdy tylko zobaczyłam pomysł na kawowy torcik z ricottą,
od razu wiedziałam, że muszę go odpowiednio zmodyfikować i przetestować :)
Ani trochę się nie zawiodłam - ciasto wyszło lekkie, cudownie pachnące kawą i nieziemsko pyszne.
Czego więcej można chcieć od deseru? :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro