Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość: 3 kokilki
Składniki
60g kaszy jaglanej
1/2 czerwonej cebuli
20g papryki
200g pomidorów z puszki (1/2 puszki)
1 łyżeczka granulowanego czosnku
3 jajka
sól i pieprz ziołowy
Wykonanie
1. Dokładnie płuczemy kaszę na sitku, stopniowo coraz cieplejszą wodą. Gotujemy ją do miękkości (ok. 15 min.).
2. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (grzanie góra-dół) i teflonową patelnię.
3. Kroimy cebulę w drobną kostkę i podsmażamy przez chwilę z granulowanym czosnkiem.
4. Dorzucamy pokrojoną drobno paprykę i pomidory z puszki. Gotujemy sos do odparowania większości płynu (ok. 15 min.).
5. Doprawiamy sos i dodajemy do niego kaszę. Całość dokładnie mieszamy.
6. Rozkładamy kaszę do 3 kokilek. Na wierzch każdej z nich wybijamy jajko, które posypujemy solą i pieprzem.
7. Zapiekamy całość przez 15 min.
Jestem fanką kaszy jaglanej, ale zazwyczaj przygotowuję ją w wersji na słodko.
Tym razem zapragnęłam odmiany i przyrządziłam kaszę jaglaną zapiekaną z jajkiem.
Dzięki jajkom i kaszy efekt końcowy jest wartościowy i sycący.
Najadłam się już jedną porcją (a apetytu mi nie brakuje), więc polecam ten przepis wszystkim głodomorom :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro