Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 15 minut

Ilość: 3 kokilki

 

 

Składniki

 

60g kaszy jaglanej

1/2 czerwonej cebuli

20g papryki

200g pomidorów z puszki (1/2 puszki)

1 łyżeczka granulowanego czosnku

3 jajka

sól i pieprz ziołowy

 

 

 

Wykonanie

 

1. Dokładnie płuczemy kaszę na sitku, stopniowo coraz cieplejszą wodą. Gotujemy ją do miękkości (ok. 15 min.).

2. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (grzanie góra-dół) i teflonową patelnię.

3. Kroimy cebulę w drobną kostkę i podsmażamy przez chwilę z granulowanym czosnkiem.

4. Dorzucamy pokrojoną drobno paprykę i pomidory z puszki. Gotujemy sos do odparowania większości płynu (ok. 15 min.).

5. Doprawiamy sos i dodajemy do niego kaszę. Całość dokładnie mieszamy.

6. Rozkładamy kaszę do 3 kokilek. Na wierzch każdej z nich wybijamy jajko, które posypujemy solą i pieprzem.

7. Zapiekamy całość przez 15 min.

20/05/2020

Kasza jaglana zapiekana z jajkiem

Jestem fanką kaszy jaglanej, ale zazwyczaj przygotowuję ją w wersji na słodko.
Tym razem zapragnęłam odmiany i przyrządziłam
kaszę jaglaną zapiekaną z jajkiem.

Dzięki jajkom i kaszy efekt końcowy jest wartościowy i sycący.

Najadłam się już jedną porcją (a apetytu mi nie brakuje), więc polecam ten przepis wszystkim głodomorom :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro