Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
30g ryżu basmati
50g chudego twarogu
1 jajko
1 op. wysokobiałkowego serka karmelowego Valio (180g)
100g waniliowego serka homogenizowanego
5g gryki ekspandowanej
5g płatków migdałów
Wykonanie
1. Gotujmy ryż na sypko.
2. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
3. Blendujemy twaróg z serkiem karmelowym i jajkiem, po czym łączymy je z ryżem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
4. Na wierzchu robimy kleksy z serka waniliowego.
5. Posypujemy zapiekankę gryką i migdałami, po czym zapiekamy ją przez ok. 25 min.
Może to nie do końca normalne, ale tak lubię słodkości, że jestem fanką słodkich obiadów :P
Poza klasycznymi naleśnikami lub makaronem z serem,
raz na jakiś czas przygotowuję sobie karmelową zapiekankę z serem.
Ma prosty skład, jest mega pożywna i - co najważniejsze - obłędnie smaczna :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro