Czas przygotowania: 5 minut

Czas gotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

30g ryżu basmati

50g chudego twarogu

1 jajko

1 op. wysokobiałkowego serka karmelowego Valio (180g)

100g waniliowego serka homogenizowanego

5g gryki ekspandowanej

5g płatków migdałów

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujmy ryż na sypko.

2. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

3. Blendujemy twaróg z serkiem karmelowym i jajkiem, po czym łączymy je z ryżem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.

4. Na wierzchu robimy kleksy z serka waniliowego.

5. Posypujemy zapiekankę gryką i migdałami, po czym zapiekamy ją przez ok. 25 min.

Może to nie do końca normalne, ale tak lubię słodkości, że jestem fanką słodkich obiadów :P

Poza klasycznymi naleśnikami lub makaronem z serem,
raz na jakiś czas przygotowuję sobie
karmelową zapiekankę z serem.

Ma prosty skład, jest mega pożywna i - co najważniejsze - obłędnie smaczna :)

05/04/2021

Karmelowa zapiekanka z serem

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro