Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 75 minut
Ilość: 3 porcje
Składniki
450g schabu bez kości
300g kiszonej kapusty
1/2 cebuli cukrowej
1 marchew (ok. 70g)
1/2 pietruszki (ok. 50g)
3 ząbki czosnku
1/3 selera
300g ziemniaków
liść laurowy i ziele angielskie
sól i pieprz
1,5l wody
1 łyżka majeranku
Wykonanie
1. Kroimy mięso w kostkę, kapustę szatkujemy, a czosnek i cebulę kroimy w plastry. Wkładamy składniki do garnka.
2. Zalewamy je wodą, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy całość na małym ogniu przez 45 min.
3. Kroimy marchew w półplastry, a ziemniaki w kostkę. Dodajemy je razem z całą pietruszką i selerem do zupy.
4. Gotujemy ją przez kolejne 30 min. i ewentualnie doprawiamy do smaku.
5. Wyciągamy z zupy selera, cebulę, czosnek oraz pietruszkę i podajemy zupę z mięsem, kapustą i marchewką.
Kapuśniak na schabie chodził za mną od jakiegoś czasu, więc stwierdziłam, że najwyższa pora,
aby go przygotować :) Wyszedł mi całkiem zdrowy obiad - w końcu kiszonki to skarbnica witamin i odporności. Dodatkowo, kapusta kiszona jest po prostu pyszna! A dla przeciwników mało treściwych zup mam mocny argument
w postaci mięsa i ziemniaków, które sprawiają, że taką zupą najedzą się nawet największe głodomory :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro