Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 75 minut

Ilość: 3 porcje

 

 

Składniki

 

450g schabu bez kości

300g kiszonej kapusty

1/2 cebuli cukrowej

1 marchew (ok. 70g)

1/2 pietruszki (ok. 50g)

3 ząbki czosnku

1/3 selera

300g ziemniaków

liść laurowy i ziele angielskie

sól i pieprz

1,5l wody

1 łyżka majeranku

 

 

Wykonanie

 

1. Kroimy mięso w kostkę, kapustę szatkujemy, a czosnek i cebulę kroimy w plastry. Wkładamy składniki do garnka.

2. Zalewamy je wodą, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy całość na małym ogniu przez 45 min.

3. Kroimy marchew w półplastry, a ziemniaki w kostkę. Dodajemy je razem z całą pietruszką i selerem do zupy.

4. Gotujemy ją przez kolejne 30 min. i ewentualnie doprawiamy do smaku.

5. Wyciągamy z zupy selera, cebulę, czosnek oraz pietruszkę i podajemy zupę z mięsem, kapustą i marchewką.

Kapuśniak na schabie chodził za mną od jakiegoś czasu, więc stwierdziłam, że najwyższa pora,
aby go przygotować :)
Wyszedł mi całkiem zdrowy obiad - w końcu kiszonki to skarbnica witamin i odporności. Dodatkowo, kapusta kiszona jest po prostu pyszna! A dla przeciwników mało treściwych zup mam mocny argument
w postaci mięsa i ziemniaków, które sprawiają, że taką zupą najedzą się nawet największe głodomory :)

31/10/2020

Kapuśniak na schabie

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro