Czas przygotowania: 5 minut

Czas gotowania: 5 minut

Ilość: 2 porcje x 1 tost

 

 

Składniki

 

2 kromki pieczywa o niskim IG

2 jajka

80g szpinaku baby

1 łyżeczka masła (5g)

1,5l wody

sól

1 łyżka octu

 

 

Wykonanie

 

1. Zagotowujemy wodę z solą i octem. Jajka wbijamy do 2 osobnych kubeczków.

2. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i tworzymy łyżką wir.

3. W jego środek delikatnie przekładamy jajka (każde osobno) i przy pomocy łyżki staramy się uformować z nich kule.

4. Gdy białko się zetnie, a żółtko będzie jeszcze płynne (ok. 2 min.), wyjmujemy jajka z wody i odsączamy je na papierowym ręczniku.

5. W międzyczasie, rozpuszczamy masło na patelni i podgrzewamy je ze szpinakiem przez ok. 3 min, (do lekkiego zwiędnięcia).

6. Układamy na chlebie szpinak, a na nim jajka.

Rzadko jadam kanapki na śniadanie, ale odkąd odkryłam, że chleb o niskim indeksie glikemicznym
jest naprawdę pyszny, to sporo się u mnie pod tym względem zmieniło.

Jedną z ciekawszych śniadaniowych propozycji są u mnie ostatnio kanapki z jajkiem po florencku.
Wyobraźcie sobie tylko - aromatyczny szpinak, sycące jajko i pyszny chleb pełen ziaren... :)

27/02/2021

Kanapki z jajkiem po florencku

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro