Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 5 minut
Ilość: 2 porcje x 1 tost
Składniki
2 kromki pieczywa o niskim IG
2 jajka
80g szpinaku baby
1 łyżeczka masła (5g)
1,5l wody
sól
1 łyżka octu
Wykonanie
1. Zagotowujemy wodę z solą i octem. Jajka wbijamy do 2 osobnych kubeczków.
2. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i tworzymy łyżką wir.
3. W jego środek delikatnie przekładamy jajka (każde osobno) i przy pomocy łyżki staramy się uformować z nich kule.
4. Gdy białko się zetnie, a żółtko będzie jeszcze płynne (ok. 2 min.), wyjmujemy jajka z wody i odsączamy je na papierowym ręczniku.
5. W międzyczasie, rozpuszczamy masło na patelni i podgrzewamy je ze szpinakiem przez ok. 3 min, (do lekkiego zwiędnięcia).
6. Układamy na chlebie szpinak, a na nim jajka.
Rzadko jadam kanapki na śniadanie, ale odkąd odkryłam, że chleb o niskim indeksie glikemicznym
jest naprawdę pyszny, to sporo się u mnie pod tym względem zmieniło.
Jedną z ciekawszych śniadaniowych propozycji są u mnie ostatnio kanapki z jajkiem po florencku.
Wyobraźcie sobie tylko - aromatyczny szpinak, sycące jajko i pyszny chleb pełen ziaren... :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro