Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 10 muffinek
Składniki
Masa czekoladowa: Masa bananowa:
1 jajko 1 jajko
1,5 dojrzałego banana (ok. 130g) 1,5 dojrzałego banana (ok. 130g)
50g kakao 50g mąki owsianej
50g czekoladowej odżywki białkowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 90g jogurtu wysokobiałkowego
90g jogurtu wysokobiałkowego
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).
2. W jednej misce blendujemy składniki masy czekoladowej, a w drugiej składniki masy bananowej.
3. Nakładamy ciasto do 2/3 wysokości foremek kładąc na przemian łyżeczkę ciasta jasnego i ciemnego.
4. Tworzymy patyczkiem wzorek na powierzchni babeczek i pieczemy je przez 20 min.
Miałam dziś pod ręką mocno dojrzałe banany i ochotę na coś słodkiego, więc przygotowanie
jogurtowych muffinków czekoladowo-bananowych było dla mnie oczywistym wyborem! Wyszło bardzo smacznie - słodko (dzięki bananom), czekoladowo (dzięki kakao i czekoladowej odżywce białkowej)
i niskokalorycznie (dzięki dodatku jogurtu zamiast oleju). Czy ktoś mógłby się oprzeć takiemu deserowi? :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro