Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Ilość: 10 muffinek

 

 

Składniki

 

Masa czekoladowa:                             Masa bananowa:

1 jajko                                                            1 jajko

1,5 dojrzałego banana (ok. 130g)             1,5 dojrzałego banana (ok. 130g)

50g kakao                                                     50g mąki owsianej

50g czekoladowej odżywki białkowej     1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia           90g jogurtu wysokobiałkowego       

90g jogurtu wysokobiałkowego                                                  

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. W jednej misce blendujemy składniki masy czekoladowej, a w drugiej składniki masy bananowej.

3. Nakładamy ciasto do 2/3 wysokości foremek kładąc na przemian łyżeczkę ciasta jasnego i ciemnego.

4. Tworzymy patyczkiem wzorek na powierzchni babeczek i pieczemy je przez 20 min.

Miałam dziś pod ręką mocno dojrzałe banany i ochotę na coś słodkiego, więc przygotowanie
jogurtowych muffinków czekoladowo-bananowych było dla mnie oczywistym wyborem!
Wyszło bardzo smacznie - słodko (dzięki bananom), czekoladowo (dzięki kakao i czekoladowej odżywce białkowej)
i niskokalorycznie (dzięki dodatku jogurtu zamiast oleju). Czy ktoś mógłby się oprzeć takiemu deserowi? :)

19/08/2020

Jogurtowe muffinki czekoladowo-bananowe

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro