Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 40 minut

Ilość: 12 kawałków (użyłam keksówki 30 x 10 cm)

 

 

Składniki

 

5 op. budyniu śmietankowego bez cukru (200g)

30g odżywki białkowej o smaku wanilii/białej czekolady

80g erytrolu

3 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150g jogurtu wysokobiałkowego

5g kakao

70g oleju rzepakowego

100g truskawek

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Miksujemy żółtka z erytrolem, proszkami budyniowymi, odżywką białkową, proszkiem do pieczenia, jogurtem i olejem.

3. Ubijamy białka na puszysto i delikatnie łączymy je ze zmiksowaną masą.

4. Przekładamy 1/4 ciasta do foremki, posypujemy odrobiną kakao. Powtarzamy czynność z pozostałymi porcjami ciasta.

5. Na wierzchu układamy pokorojone w plastry truskawki i zapiekamy ciasto przez 40 minut.

15/04/2021

Jogurtowe ciasto budyniowe

Jako fanka budyniu, aż sama się sobie dziwię, że dopiero teraz wypróbowałam pomysł
na
jogurtowe ciasto budyniowe. Nie dość, że przepis jest banalnie prosty
(wystarczy tylko połączyć ze sobą wszystkie składniki), to dodatkowo takie ciacho jest po prostu pyszne!
Ma też bardzo dobre makro, więc będzie w sam raz również dla osób na diecie :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro