Czas przygotowania: 15 minut

Czas smażenia: 20 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

4 pałki z kurczaka (ok. 300g po obraniu)

30g salami

2 łyżeczki oliwy z oliwek

1,5 łodygi selera naciowego

1/2 mniejszej żółtej papryki

1 mała czerwona cebula

40g kukurydzy z puszki

300g krojonych pomidorów z puszki

po 1/2 łyżeczki tymianku i oregano

1 liść laurowy

sól, pieprz, chili

1/2 łyżeczki papryki w proszku

60g białego ryżu

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy ryż na sypko i odstawiamy go na bok.

2. Rozgrzewamy oliwę na patelni i przez kilka minut podsmażamy na niej pokrojony w talarki seler, kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę i drobno poszatkowaną cebulę.

3. Łączymy warzywa z pomidorami z puszki i przyprawami, po czym dusimy na mniejszym ogniu przez kolejne 5 min.

4. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso (obrane ze skóry i kości) oraz połówki plastrów salami. Dusimy całość przez ok. 10 min.

5. Mieszamy mięso z ryżem i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut przed podaniem.

Gdy przygotowuję obiad na więcej niż jeden dzień, zazwyczaj stawiam na dania jednogarnkowe.

To właśnie dlatego tak bardzo ucieszyłam się, gdy w moje ręce wpadł pomysł
na
jambalaya, czyli luizjański kociołek. Dzięki połączeniu afrykańskich, francuskich i hiszpańskich
wpływów, danie to smakuje oryginalnie, a przy tym rewelacyjnie. Mogę Was zapewnić, że Wy też je pokochacie :)

23/06/2022

Jambalaya, czyli luizjański kociołek

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro