Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
4 pałki z kurczaka (ok. 300g po obraniu)
30g salami
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1,5 łodygi selera naciowego
1/2 mniejszej żółtej papryki
1 mała czerwona cebula
40g kukurydzy z puszki
300g krojonych pomidorów z puszki
po 1/2 łyżeczki tymianku i oregano
1 liść laurowy
sól, pieprz, chili
1/2 łyżeczki papryki w proszku
60g białego ryżu
Wykonanie
1. Gotujemy ryż na sypko i odstawiamy go na bok.
2. Rozgrzewamy oliwę na patelni i przez kilka minut podsmażamy na niej pokrojony w talarki seler, kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę i drobno poszatkowaną cebulę.
3. Łączymy warzywa z pomidorami z puszki i przyprawami, po czym dusimy na mniejszym ogniu przez kolejne 5 min.
4. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso (obrane ze skóry i kości) oraz połówki plastrów salami. Dusimy całość przez ok. 10 min.
5. Mieszamy mięso z ryżem i podgrzewamy jeszcze przez kilka minut przed podaniem.
Gdy przygotowuję obiad na więcej niż jeden dzień, zazwyczaj stawiam na dania jednogarnkowe.
To właśnie dlatego tak bardzo ucieszyłam się, gdy w moje ręce wpadł pomysł
na jambalaya, czyli luizjański kociołek. Dzięki połączeniu afrykańskich, francuskich i hiszpańskich
wpływów, danie to smakuje oryginalnie, a przy tym rewelacyjnie. Mogę Was zapewnić, że Wy też je pokochacie :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro