Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Ilość: 4 porcje
Składniki
1/3 ciasta francuskiego light (ok. 15g każdy)
4 plastry wędliny
60g kukurydzy z puszki
20g czerwonej papryki
4 małe jajka
mieszanka przypraw z chili
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół).
2. Wycinamy z ciasta 4 koła o średnicy ok. 9cm i wylepiamy nimi dno foremek do babeczek.
3. Nakłuwamy spody widelcem* i zapiekamy je przez ok. 5 min.
4. Układamy na nich drobno pokrojoną wędlinę, paprykę i kukurydzę. Wybijamy na to jajko i posypujemy przyprawą.
5. Zapiekamy całość przez kolejne 10 min.
*Koniecznie trzeba wykonać ten punkt :)
Bardzo lubię testować różne jajeczne wariacje.
Ostatnio wpadłam na pomysł przygotowania jajek zapiekanych na cieście francuskim.
To pyszny patent na pożywny, a jednocześnie prosty w przygotowaniu posiłek na ciepło.
Świetnie sprawdzi się zarówno na śniadanie/kolację, jak również jako imprezowa przystawka :)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro