Czas przygotowania: 5 minut

Czas pieczenia: 15 minut

Ilość: 4 porcje

 

 

Składniki

 

1/3 ciasta francuskiego light (ok. 15g każdy)

4 plastry wędliny

60g kukurydzy z puszki

20g czerwonej papryki

4 małe jajka

mieszanka przypraw z chili

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 200°C (grzanie góra-dół).

2. Wycinamy z ciasta 4 koła o średnicy ok. 9cm i wylepiamy nimi dno foremek do babeczek.

3. Nakłuwamy spody widelcem* i zapiekamy je przez ok. 5 min.

4. Układamy na nich drobno pokrojoną wędlinę, paprykę i kukurydzę. Wybijamy na to jajko i posypujemy przyprawą.

5. Zapiekamy całość przez kolejne 10 min.

 

*Koniecznie trzeba wykonać ten punkt :)

Bardzo lubię testować różne jajeczne wariacje.
Ostatnio wpadłam na pomysł przygotowania
jajek zapiekanych na cieście francuskim.

To pyszny patent na pożywny, a jednocześnie prosty w przygotowaniu posiłek na ciepło.

Świetnie sprawdzi się zarówno na śniadanie/kolację, jak również jako imprezowa przystawka :)

27/04/2021

Jajka zapiekane na cieście francuskim

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro