Czas przygotowania: 5 minut

Czas pieczenia: 20 + 15 minut

Ilość: 6 porcji

 

 

Składniki

 

2 większe marchewki (w sumie 180g po obraniu)

1/3 czerwonej cebuli

2 plastry ulubionej wędliny

6 jajek

sól i pieprz

2 łyżeczki ulubionych ziół

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 180°C (grzanie góra-dół).

2. Ścieramy marchewkę na tarce o małych oczkach i łączymy z drobno pokrojoną cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem.

3. Dzielimy warzywa na 6 części i wykładamy nimi spód oraz brzegi foremek do muffinek.

4. Wstawiamy foremki do piekarnika na 20 min., po czym je wyjmujemy, ale nie wyłączamy piekarnika.

5. Na dnie koszyczków kładziemy pokrojoną w kosteczkę wędlinę. Na wierzch wybijamy jajko i posypujemy ziołami.

6. Zapiekamy całość jeszcze przez 15 min.

01/12/2020

Jajka w marchewkowych koszyczkach

O przepisie na jajka w marchewkowych koszyczkach słyszałam już jakiś czas temu,
ale wydawało mi się, jest on bardzo czasochłonny, więc dopiero teraz znalazłam czas na ich przygotowanie. Okazało się, że poszło mi dużo szybciej, niż przypuszczałam, a dzięki moim autorskim
modyfikacjom powstało pożywne i przede wszystkim przepyszne śniadanie!

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro