Czas przygotowania: 3 minuty
Czas smażenia: 4 minuty
Ilość: 2 porcje
Składniki
100g skyru
2 jajka
1 ząbek czosnku
szczypiorek
2 łyżeczki masła (10g)
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta chili
1l wody
sól
1 łyżka octu
Wykonanie
1. Zagotowujemy wodę z solą i octem. Jajka wbijamy do 2 osobnych kubeczków.
2. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i tworzymy łyżką wir.
3. W jego środek delikatnie przekładamy jajka (każde osobno) i przy pomocy łyżki staramy się uformować z nich kule.
4. W międzyczasie, łączymy jogurt z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, drobno posiekanym szczypiorkiem i solą.
5. Gdy białko się zetnie, a żółtko będzie jeszcze płynne (ok. 2 min.), wyjmujemy jajka z wody i odsączamy je na papierowym ręczniku.
6. Do miseczek nakładamy jogurt, a na nim kładziemy jajka.
7. W rondelku rozpuszczamy masło z papryką i cayenne. Polewamy jajka sosem.
Jest wiele przepisów, o których słyszałam, ale jeszcze nie było okazji, żeby ich przygotować.
Jednak w przypadku jajek po turecku zostałam zupełnie zaskoczona, bo nigdy wcześniej o nich nie słyszałam.
Jest to świetny pomysł na pyszny posiłek pełny białka, więc szkoda, że nie poznałam go wcześniej.
Czas więc nadrobić straty - ten przepis na pewno będzie się teraz często pojawiał w moim menu:)
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro