Czas przygotowania: 3 minuty

Czas smażenia: 4 minuty

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

100g skyru

2 jajka

1 ząbek czosnku

szczypiorek

2 łyżeczki masła (10g)

1 łyżeczka słodkiej papryki

szczypta chili

1l wody

sól

1 łyżka octu

 

 

Wykonanie

 

1. Zagotowujemy wodę z solą i octem. Jajka wbijamy do 2 osobnych kubeczków.

2. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i tworzymy łyżką wir.

3. W jego środek delikatnie przekładamy jajka (każde osobno) i przy pomocy łyżki staramy się uformować z nich kule.

4. W międzyczasie, łączymy jogurt z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, drobno posiekanym szczypiorkiem i solą.

5. Gdy białko się zetnie, a żółtko będzie jeszcze płynne (ok. 2 min.), wyjmujemy jajka z wody i odsączamy je na papierowym ręczniku.

6. Do miseczek nakładamy jogurt, a na nim kładziemy jajka.

7. W rondelku rozpuszczamy masło z papryką i cayenne. Polewamy jajka sosem.

Jest wiele przepisów, o których słyszałam, ale jeszcze nie było okazji, żeby ich przygotować.

Jednak w przypadku jajek po turecku zostałam zupełnie zaskoczona, bo nigdy wcześniej o nich nie słyszałam.

Jest to świetny pomysł na pyszny posiłek pełny białka, więc szkoda, że nie poznałam go wcześniej.
Czas więc nadrobić straty - ten przepis na pewno będzie się teraz często pojawiał w moim menu:)

09/10/2020

Jajka po turecku

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro