Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

2 jajka ugotowane na twardo

50g pieczarek

sól ziołowa

15g parmezanu

50g kukurydzy z puszki

10g szczypiorku

200g passaty pomidorowej

1 łyżka ziół prowansalskich

szczypta chili

 

 

Wykonanie

 

1. Nastawiamy piekarnik na 190°C (termoobieg).

2. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pokrojone w plastry pieczarki i lekko posypujemy je solą.

3. Układamy na nich pokrojowe połówki jajek (żółtkami do góry).

4. Posypujemy całość kukurydzą, polewamy passatą wymieszaną z ziołami prowansalskimi oraz chili i posypujemy serem.

5. Zapiekamy jajka przez ok. 20 min. i podajemy z drobno posiekanym szczypiorkiem.

Gdy po raz pierwszy usłyszałam o pomyśle na jajka z piekarnika, byłam nastawiona lekko sceptycznie
- po co miałam piec coś, co najpierw ugotowałam? :P Nie zniechęciło mnie to jednak do testów i bardzo dobrze,
bo
jajka na twardo zapiekane w pomidorach były warte zachodu!

To świetny pomysł na sycące, a przy tym nietypowe śniadanie/kolację.

08/04/2022

Jajka na twardo zapiekane w pomidorach

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro