Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki
2 jajka ugotowane na twardo
50g pieczarek
sól ziołowa
15g parmezanu
50g kukurydzy z puszki
10g szczypiorku
200g passaty pomidorowej
1 łyżka ziół prowansalskich
szczypta chili
Wykonanie
1. Nastawiamy piekarnik na 190°C (termoobieg).
2. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pokrojone w plastry pieczarki i lekko posypujemy je solą.
3. Układamy na nich pokrojowe połówki jajek (żółtkami do góry).
4. Posypujemy całość kukurydzą, polewamy passatą wymieszaną z ziołami prowansalskimi oraz chili i posypujemy serem.
5. Zapiekamy jajka przez ok. 20 min. i podajemy z drobno posiekanym szczypiorkiem.
Gdy po raz pierwszy usłyszałam o pomyśle na jajka z piekarnika, byłam nastawiona lekko sceptycznie
- po co miałam piec coś, co najpierw ugotowałam? :P Nie zniechęciło mnie to jednak do testów i bardzo dobrze,
bo jajka na twardo zapiekane w pomidorach były warte zachodu!
To świetny pomysł na sycące, a przy tym nietypowe śniadanie/kolację.
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro