Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: 3 dni*
Ilość: 10 jajek
Składniki
10 mniejszych jajek
1 niepełna szklanka soku z buraków
1 czerwona cebula
1/2 szkl. octu
1/2 szkl. erytrolu
1 łyżka soli
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
Wykonanie
1. Gotujemy jajka na twardo, po czym obieramy je tak, aby ich nie uszkodzić i przekładamy do słoika.
2. Zagotowujemy w rondelku sok z buraków, pokrojoną w pióra cebulę, ocet, erytrol, sól i przyprawy.
3. Gdy cebula zmięknie (ok. 10 min.) zalewamy jajka powstałym płynem.
4. Gdy całość przestygnie, zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki na ok. 3 dni**.
*Przechowywane w lodówce wytrzymają nawet 2 tygodnie :)
**Warto każdego dnia potrząsnąć słoikiem, żeby jajka zafarbowały się z każdej strony.
Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na wielkanocne przysmaki, których przygotowanie nie wymaga
dużo pracy, to polecam Wam sprawdzony pomysł, który podejrzałam u mojego taty.
Jajka marynowane w zalewie octowej nie tylko wyglądają, ale też smakują ciekawie.
Z powodzeniem udekorują więc Wasze świąteczne stoły i posmakują gościom :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro