Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 10 minut

Czas chłodzenia: 3 dni*

Ilość: 10 jajek

 

 

Składniki

 

10 mniejszych jajek

1 niepełna szklanka soku z buraków

1 czerwona cebula

1/2 szkl. octu

1/2 szkl. erytrolu

1 łyżka soli

2 liście laurowe

2 ziela angielskie

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy jajka na twardo, po czym obieramy je tak, aby ich nie uszkodzić i przekładamy do słoika.

2. Zagotowujemy w rondelku sok z buraków, pokrojoną w pióra cebulę, ocet, erytrol, sól i przyprawy.

3. Gdy cebula zmięknie (ok. 10 min.) zalewamy jajka powstałym płynem.

4. Gdy całość przestygnie, zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki na ok. 3 dni**.

 

*Przechowywane w lodówce wytrzymają nawet 2 tygodnie :)

**Warto każdego dnia potrząsnąć słoikiem, żeby jajka zafarbowały się z każdej strony.

11/04/2022

Jajka marynowane w zalewie octowej

Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na wielkanocne przysmaki, których przygotowanie nie wymaga

dużo pracy, to polecam Wam sprawdzony pomysł, który podejrzałam u mojego taty.
Jajka marynowane w zalewie octowej nie tylko wyglądają, ale też smakują ciekawie.

Z powodzeniem udekorują więc Wasze świąteczne stoły i posmakują gościom :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro