Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 5 porcji x 2 połówki jajka
Składniki
250g piersi z kurczaka
150g gęstego jogurtu wysokobiałkowego (u mnie Maluta)
5 jajek
1/2 małej puszki kukurydzy (ok. 75g)
50g ogórka
50g czerwonej papryki
szczypiorek
2 łyżeczki mieszanki włoskich ziół
pieprz i sól
Wykonanie
1. Gotujemy jajka na twardo (ok. 8 min. od zagotowania wody), obieramy je i kroimy wzdłuż na połówki. Wyjmujemy z nich żółtka (będziemy potrzebowali tylko połowy z nich).
2. Rozgrzewamy teflonową patelnię. Kroimy piersi w drobniutką kostkę o smażymy z ziołami przez 10 min.
3. Kroimy paprykę i ogórka w drobną kostkę. Łączymy z poszatkowanym szczypiorkiem, 1/2 żółtek, mięsem, kukurydzą i jogurtem. Doprawiamy do smaku.
4. Faszerujemy jajka.
Jajka faszerowane sałatką są moim świątecznym hitem!
Dotąd farsz do jajek kojarzył mi się tylko i wyłącznie z warzywami, ale okazuje się, że z dodatkiem mięsa jest też smaczny (bo o dodatkowej porcji białka chyba nie muszę mówić :P).
Dodatkowo, przepis jest bardzo prosty, a na pewno pozytywnie zaskoczy Waszych gości :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro