Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia: 3 godziny
Ilość: 5 deserków
Składniki
200g mleczka zagęszczonego bez cukru light
20g herbatników pełnoziarnistych
5g wiórków kokosowych
1 op. galaretki krystalicznej (77g)
250ml wody
50g ricotty
50g jagód
Wykonanie
1. Gotujemy wodę i rozpuszczamy w niej galaretkę, którą następnie odstawiamy do lekkiego stężenia.
2. Blendujemy mleko z większością jagód (zostawiamy 1 łyżkę do dekoracji) i 2/3 galaretki. Przekładamy do kubeczków.
3. Posypujemy warstwę jagodową pokruszonymi herbatnikami.
4. Blendujemy ricottę z resztą galaretki, wykładamy na herbatniki i dekorujemy resztą jagód oraz wiórkami.
5. Wstawiamy deserki do lodówki na ok. 3h.
Gdy znalazłam w szafie mleko skondensowane, przez długi czas zastanawiałam się, po co je kupiłam :P
Nie udało mi się rozwikłać tej zagadki, dlatego wykorzystałam je do przygotowania
jagodowego deserku z mlekiem skondensowanym. Pomysł jest banalnie prosty, a smakuje tak,
że od razu pochłoniecie więcej niż jedną porcję (i nikt nie będzie się Wam dziwił :P).
Domyślna treść artykułu.
W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro