Czas przygotowania: 20 minut

Czas chłodzenia: 3 godziny

Ilość: 5 deserków

 

 

Składniki

 

200g mleczka zagęszczonego bez cukru light

20g herbatników pełnoziarnistych

5g wiórków kokosowych

1 op. galaretki krystalicznej (77g)

250ml wody

50g ricotty

50g jagód

 

 

Wykonanie

 

1. Gotujemy wodę i rozpuszczamy w niej galaretkę, którą następnie odstawiamy do lekkiego stężenia.

2. Blendujemy mleko z większością jagód (zostawiamy 1 łyżkę do dekoracji) i 2/3 galaretki. Przekładamy do kubeczków.

3. Posypujemy warstwę jagodową pokruszonymi herbatnikami.

4. Blendujemy ricottę z resztą galaretki, wykładamy na herbatniki i dekorujemy resztą jagód oraz wiórkami.

5. Wstawiamy deserki do lodówki na ok. 3h.

Gdy znalazłam w szafie mleko skondensowane, przez długi czas zastanawiałam się, po co je kupiłam :P

Nie udało mi się rozwikłać tej zagadki, dlatego wykorzystałam je do przygotowania
jagodowego deserku z mlekiem skondensowanym. Pomysł jest banalnie prosty, a smakuje tak,
że od razu pochłoniecie więcej niż jedną porcję (i nikt nie będzie się Wam dziwił :P).

10/05/2022

Jagodowy deserek z mlekiem skondensowanym

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro