Czas przygotowania: 5 minut

Czas gotowania: 15 minut

Ilość: 2 porcje

 

 

Składniki

 

50g kaszy jaglanej

100g mleka (u mnie 0,5%)

100ml wody

10g masła orzechowego

150g skyru

5g wiórków kokosowych

 

 

Wykonanie

 

1. Dokładnie płuczemy kaszę na sitku - przez 15 s. stopniowo coraz cieplejszą wodą z kranu, a potem 250ml wrzątku.

2. Gotujemy ją na mleku i wodzie przez ok. 15 min., aż do wchłonięcia płynu.

3. Po zdjęciu z ognia łączymy z 1/2 skyru i masłem orzechowym. Przekładamy masę do 2 kubeczków.

4. Mieszamy pozostały skyr z wiórkami i wykładamy na kaszę.

Ostatnio udało mi się dopracować do perfekcji proces płukania kaszy jaglanej. Dzięki temu, w moich ulubionych przepisach z kaszą w roli głównej nie pojawia się już charakterystyczna goryczka, która tak bardzo mi przeszkadzała. Z tej właśnie okazji przygotowałam sobie śniadaniową jaglankę kokosowo-orzechową w słoiku.

Wyszło smacznie i sycąco, a przede wszystkim niegorzko :)

17/07/2020

Jaglanka kokosowo-orzechowa

Domyślna treść artykułu.


W każdym nowo utworzonym artykule pokaże się wpisany tutaj tekst. Wpisz więc tutaj domyślną treść nowego artykułu lub instrukcję dodawania nowego artykułu dla swojego klienta.

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro