Czas przygotowania: 3 minuty
Czas smażenia: 6 x 3 minuty
Ilość: 2 porcje x 4 pankejki
Składniki
60g mąki jaglanej
100g maślanki 1,5%
1 łyżeczka oleju
5g erytrolu
białko z 1 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię o średnicy 10 cm.
2. Miksujemy krótko wszystkie składniki. Powstała masa powinna być dość rzadka.
3. Wykładamy masę na patelnię - po 2 łyżki na 1 placuszka tak, aby placki były dość cienkie. Zmniejszamy ogień.
4. Gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki, odwracamy placki na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę.
Uwielbiam wszystko, co jaglane, dlatego ostatnio postanowiłam przygotować sobie
na deser jaglane pankejki na maślance.
Ich smażenie zajęło mi dobrą chwilą, ale absolutnie nie żałuję poświęconego czasu, bo wyszły lekkie i pyszne :)
Na drobną przekąskę w sam raz!
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro