Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 10 minut

Ilość: 2 naleśniki

 

 

Składniki

 

45g mąki jaglanej

1 jajko

60g mleka (u mnie 0,5%)

10g masła orzechowego

5g orzechów ziemnych

5g erytrolu

50g skyru

50g chudego twarogu

 

 

 

Wykonanie

 

1. Rozgrzewamy teflonową patelnię do naleśników.

2. Miksujemy mąkę z jajkiem, masłem orzechowym i mlekiem.

3. Na średnim ogniu smażymy 2 naleśniki - po 2 min. od wylania ciasta (gdy pojawią się pęcherzyki na powierzchni) odwracamy naleśnika na drugą stronę i smażymy jeszcze przez 1 min.

4. Rozgniatamy widelcem twaróg ze skyrem, erytrolem i pokruszonymi tłuczkiem orzechami.

5. Nakładamy masę na naleśniki, składamy je na ćwiartki i podsmażamy przez chwilę z obu stron.

23/10/2020

Jaglane naleśniki mocno orzechowe

Bardzo lubię używać w kuchni mąki jaglanej nie tylko ze względu na jej właściwości prozdrowotne, ale głównie dlatego, że po prostu mi smakuje. Ostatnio też częściej używam masła orzechowego i dodaję je (prawie) do wszystkiego. Postanowiłam więc połączyć oba te składniki i zrobiłam jaglane naleśniki mocno orzechowe. Takie połączenie wyszło nie tylko pysznie, ale też pachnąco :)

Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro