Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 10 minut
Ilość: 2 naleśniki
Składniki
45g mąki jaglanej
1 jajko
60g mleka (u mnie 0,5%)
10g masła orzechowego
5g orzechów ziemnych
5g erytrolu
50g skyru
50g chudego twarogu
Wykonanie
1. Rozgrzewamy teflonową patelnię do naleśników.
2. Miksujemy mąkę z jajkiem, masłem orzechowym i mlekiem.
3. Na średnim ogniu smażymy 2 naleśniki - po 2 min. od wylania ciasta (gdy pojawią się pęcherzyki na powierzchni) odwracamy naleśnika na drugą stronę i smażymy jeszcze przez 1 min.
4. Rozgniatamy widelcem twaróg ze skyrem, erytrolem i pokruszonymi tłuczkiem orzechami.
5. Nakładamy masę na naleśniki, składamy je na ćwiartki i podsmażamy przez chwilę z obu stron.
Bardzo lubię używać w kuchni mąki jaglanej nie tylko ze względu na jej właściwości prozdrowotne, ale głównie dlatego, że po prostu mi smakuje. Ostatnio też częściej używam masła orzechowego i dodaję je (prawie) do wszystkiego. Postanowiłam więc połączyć oba te składniki i zrobiłam jaglane naleśniki mocno orzechowe. Takie połączenie wyszło nie tylko pysznie, ale też pachnąco :)
Proste i pyszne przepisy z wyliczonym makro